Organisatie - 18 juni 2019

Campus volgend jaar rookvrij

tekst:
Roelof Kleis
11

Wageningen campus wordt over iets meer dan een jaar volledig rookvrij. Dat staat vast. De vraag is vooral hoe dat gaat gebeuren en waar de campus ophoudt of begint.

In de gebouwen op de campus is roken al sinds jaar en dag verboden. Roken op het terrein mag wel; hier en daar staan speciale rookabri’s. Met ingang van augustus 2020 mag dat niet meer. Schoolterreinen, waaronder campussen, moeten van de overheid volledig rookvrij zijn. Een projectteam gaat uitwerken hoe het rookverbod op campus De Born wordt ingevoerd, heeft de raad van bestuur deze week besloten.

Tijd dringt
Eigenlijk wordt WUR een beetje ingehaald door de tijd, legt directeur Peter Booman (Facilitair Bedrijf) uit. ‘De raad van bestuur heeft vorig jaar al een voorgenomen besluit genomen om de campus gefaseerd rookvrij te maken in 2023. Dat wordt nu dus augustus 2020.' En dus niet vrijwillig, maar van overheidswege. De tijd dringt dus, terwijl er nog een paar knopen zijn door te hakken.

De studentenkamers zijn natuurlijk privéterrein
Peter Booman, directeur Facilitair Bedrijf

De belangrijkste onduidelijkheid op dit moment is hoe ver het rookverbod reikt. De vraag is volgens Booman bijvoorbeeld hoe Campus Plaza en de studentenhuisvesting hierin passen. ‘De studentenkamers zijn natuurlijk privéterrein. En het plein is niet van ons maar van DUO.’ Onduidelijk is ook nog of het verbod ook geldt voor de bedrijven op de campus of WUR-locaties buiten de campus.

Positieve toon
Naast de reikwijdte van het verbod is ook de fasering nog een punt van discussie: wordt het verbod in een keer ingevoerd of in fasen. Een belangrijke vraag is verder hoe het rookverbod zal worden gehandhaafd. Booman: ‘Wie gaat dat doen, moeten medewerkers daarvoor worden opgeleid en kan handhaving op een positieve toon gebeuren?’ Ook wordt bekeken hoe rokende studenten en medewerkers die willen stoppen geholpen kunnen worden.

Wat vinden WUR-medewerkers van het rookverbod op de campus? Lees het in het eerste artikel hieronder.

Lees ook:

Re:acties 11

 • Ber Zwart

  Vreselijk dit soort dwingende maniertjes. Eerst mocht men niet meer binnen roken. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Dus werden rokers naar buiten verbannen. Waar sturen we ze dan naartoe? Naar naast de voordeur. We zetten daar wat asbakken neer en klaar is Kees. Op een andere plek maken we een leuk gekleurd hokje, wat zijn we toch vriendelijk. Nu gaan we (lekker makkelijk om ons te verstoppen achter) van overheidswege zelfs onze buitenomgeving op de Campus verbieden voor rokers want Befehl ist Befehl. Asbakken weg, vrolijke hokjes ontkleurd. Ik maak me sterk dat een Universiteit in heel veel andere zaken roept 'Ik kan daar zelf wel over beslissen'. Gaan we nu ook alleen rookvrije aannemers, glazenwassers en hoveniers inhuren? Wat als ik me aan de rooklucht in iemands kleding stoor?
  Ik zou tegen de rokers zeggen, loop massaal om de 10 minuten naar de rotonde op de Dreeslaan of bezet de busbaan of het terrein van Duwo of hoe zit het met de Bornsesteeg? Ik zie ook een inkomstenbron voor studenten, verhuur voor een kwartje je studentenwoning voor het roken van 1 sigaret.
  Ben ik een roker? Neen, ben al iets van 35 jaar geleden gestopt. Heb ik thuis rokers? Neen. Mijn vrouw is in 2006 na 7 jaar longkanker door het roken overleden. Mijn kinderen zijn door deze leerschool nooit begonnen. Haat of veroordeel ik rokers? Neen, er zijn mensen die echt niet kunnen stoppen. Moet roken uitgebannen worden. Jazeker, maar begin bij de bron, de kinderen die nog steeds jong beginnen, zorg voor meer bewustwording onder hun ouders. Doe wat aan de aanbieders die bewust verslaving opwekken en in stand houden en de overheid die zelf ook boter op zijn hoofd heeft. Wel veel accijns heffen maar net niet te veel om al het roken tegen te gaan en veel te weinig doen tegen de producenten. Een soort gedoogbeleid dus. En wat als de Campus rookvrij is, wat doen we dan met de uitlaatgassen van de auto's, met de vervuilende scooters die pizza's bezorgen, moeten de ijsboer en foodtrucks electrisch gaan rijden? Laten we weer eens normaal gaan doen.

  Reageer
 • Werknemers

  In Lumen zitten we inmiddels alweer een week met rooklucht in de kantoren omdat de puien worden vervangen en de arbeiders continue sigaretjes paffen.

  Dit onder het genot van harde BOENKE BOENKE bouwvakkersmuziek natuurlijk. Echt genieten.

  Volgens FB was er sprake van mogelijk wat overlast, maar zij zijn in geen velden of wegen te bekennen om de aannemers op dit gedrag aan te spreken.

  Een boormachine is nodig, maar roken en harde muziek is gewoon nodeloos storend.

  Reageer
 • Karel

  Duwo is helemaal geen eigenaar, doet alleen de verhuur van de studenteneenheden boven de winkels.

  Reageer
 • Jeannette

  De rokers kunnen ook op de busbaan gaan staan, die hoort namelijk formeel niet bij de Campus ;-)

  Reageer
 • T.

  Ik denk dat jullie *DUWO bedoelen. Het lijkt mij idioot als de overheid eigenaar is van Campus Plaza.

  Reageer
 • Cleanair please

  He he eindelijk rustig buiten een broodje eten zonder rook of naar buiten te lopen zonder eerst door een rookgordijn te moeten. Ik hoop dat handhaving echt gaat plaatsvinden.

  Reageer
  • Boudewijn

   Binnen roken is al verboden, de rokers moesten maar naar buiten.
   Waarom blijven de niet-rokers dan niet binnen?

  • 2Boudewijn

   De kern is dat rokers ervoor kiezen de gezondheid van niet-rokers te beïnvloeden. Binnen of buiten heeft hier niets mee te maken Wat als ik bij jou kom zitten tijdens lunch en ik je een glas verontreinigd water geef te drinken en je geen nee mag zeggen? Daar ga je je niet beter van voelen op den duur. Stop er gewoon mee, er overlijden al genoeg mensen aan ziekten die door roken worden veroorzaakt.

 • Marjolein

  Een mooi begin zou wat handhaving zijn om de kettingrokende aannemers en hoveniers die in elk gebouw bijna dagelijks rondlopen aan te pakken. Zij zijn of niet op de hoogte of dermate verslaafd dat ze lak hebben aan een verbod.

  Reageer
  • Asff

   Momenteel heeft bijna iedereen lak aan het verbod om bij de deur van onderwijsgebouwen te roken. Er zit bijna niemand in de speciaal gemaakte hutjes, iedereen staat gewoon bij de deur.

  • Anouk1997

   Dan zal het heel moeilijk worden om nog een aannemer te vinden, bijna al die jongens roken. Ik denk dat je ze er op moet wijzen dat er rookruimtes buiten zijn en dat ze daar gebruik van MOETEN maken.


Re:ageer