Nieuws - 8 mei 2015

Campus op maandag voortaan ‘vleesarm’

tekst:
Rob Ramaker

Op maandagen serveren de kantines op de campus voortaan vrijwel alleen maar vegetarisch eten. Het gaat om een proef die na twee maanden wordt geëvalueerd.

‘Het aanbod in onze restaurants is komende maandag grotendeels vegetarisch met een klein percentage vlees’, zegt Ron Nagtegaal, Catering manager bij Cormet dat onder meer de kantine van Forum uitbaat. Alle warme maaltijden, ook die van de Chinees, worden vegetarisch. Verder is er alleen nog vleesloze soep, komt er meer keuze in vegetarische snacks en bevatten nog slechts twee broodjes vlees of vis. De frikadel en kroket blijven. Ze zijn te populair om te schrappen.

De zogeheten ‘Meatless Monday’ is een idee van Green Office. Het concept waaide enkele jaren geleden over uit de Verenigde Staten. ‘We willen hiermee aandacht vestigen op de problemen rondom vleesproductie’, zegt Anna Gelhausen van de Green Office. Vleesproductie gebruikt volgens haar veel land, draagt bij aan klimaatverandering en zorgt voor dierenleed. Gelhausen vindt bovendien dat het initiatief past in het groene image van Wageningen UR. ‘Als het hier niet gebeurt, waar wel?’

Het aanbod in onze restaurants is komende maandag grotendeels vegetarisch met een klein percentage vlees.
Ron Nagtegaal, Catering manager bij Cormet

Het antwoord op deze vraag lijkt uit Nijmegen te komen. Gisteren maakte het facilitair bedrijf aldaar een nog ingrijpender plan bekend. Universiteitsmagazine Vox meldt dat het eten op de Nijmeegse campus als proef twee maanden lang geheel vegetarisch wordt op maandagen. Zelfs bij borrels worden geen bitterballen meer geserveerd. Op het plan zijn geen uitzonderingen mogelijk, laat het Nijmeegse facilitair bedrijf daarbij direct weten. Het plan zorgde direct voor wrevel omdat het betuttelend zou zijn.

Nagtegaal laat weten dat de de reacties van de klanten in de evaluatie een grote rol spelen. ‘We vinden dit als Cormet een goed initiatief en we ondersteunen het graag. We blijven ondertussen luisteren naar de gebruikers. Wanneer die het als irritant of onwenselijk beschouwen moeten we daar iets mee.’

Foto: Sylvia Currie