Wetenschap - 2 september 2015

Campus krijgt innovatieve frietautomaat

tekst:
Rob Ramaker
13

Vanmorgen is een automatische frietautomaat gepresenteerd in het Restaurant van de Toekomst. Startup Caenator werkte tijdens de ontwikkeling samen met Wageningse onderzoekers en kreeg subsidie van Startlife. De automaat reist komende tijd over de campus.

Foto: Louise Fresco proeft de eerste automaatfriet / Sven Menschel

‘Wow’, zegt collegevoorzitter Louise Fresco, als het klepje wegschuift en een bakje friet onthult. Ernaast ligt een doosje met zout, ketchup en een vorkje. In twee minuten frituurt de machine, die eruit ziet als een normale snoepautomaat, 135 gram bevroren friet. Consumenten kunnen kiezen voor mayonaise, ketchup of een andere saus erbij. Voor een euro. En als het aan de makers ligt wordt automaatfriet een heel normaal gezicht. In grote kantoren, op stations en vliegvelden moeten hongerige consumenten straks op elk uur van de dag terecht kunnen.

Ontwikkelaar Caenator kreeg van Wageningen UR hulp bij de technische uitdagingen die ze de afgelopen twee jaar tegenkwamen. Zo mag de friet niet beschadigd raken en is het lastig een vriescompartiment van - 18 graden te handhaven naast een frituur van 185 graden Celsius. Bovendien mag rond een automaat geen storende frietgeur hangen. Zeker bij die laatste uitdaging was Wageningse kennis over bijvoorbeeld luchtwassers onmisbaar zegt Marc Derksen, general manager bij Caenator. Net als de 100 duizend euro subsidie van Startlife.

Ook bij het business plan kreeg de startup Wageningse hulp. Na gesprekken met Hans van Trijp, hoogleraar Marktkunde en consumentengedrag, richt het bedrijf zich op cateraars. Cateraars bieden vaak maar een deel van de dag warm eten, denk aan de pauze in Forum. Dankzij de automaat kan dit de hele dag en gaan klanten – en inkomsten – niet naar concurrenten buiten het gebouw. Voor het zover is, gaat de automaat eerst in een ‘roadshow’ over de campus. Met de feedback van klanten en uitbaters wordt een nieuw prototype gemaakt. Daarna wil het bedrijf stapje voor stapje opschalen.

Mensen hebben af en toe gewoon zin in een frietje
Bastiaan Roest

Een frietmachine lijkt geen goede innovatie in een tijd waar wetenschappers zich zorgen maken over het ‘dikmakende milieu’; een samenleving waar altijd en overal (ongezond) eten beschikbaar is. Bastiaan Roest van Caenator is het daar niet mee eens. ‘Friet of aardappels zijn niet per definitie ongezond’, zegt hij, ‘maar het ligt aan het totale dieet waar ze in zitten.’

Bovendien voorziet de machine in een bestaande vraag. Hij illustreert dit met het hoofdkwartier van een grote bank. De catering gaat hier ’s middags dicht en er is geen eten voor mensen die overwerken. ‘Rond zes uur staat het aan de balie vol met koeriers die bijvoorbeeld shoarma komen brengen.’ Roest wil de cateraars die zo omzet mislopen helpen. ‘Mensen’, besluit hij, ‘hebben af en toe gewoon zin in een frietje.’

Re:acties 13

 • Student

  Volgens mij staat de automaat inmiddels te verstoffen in de kelder van het orion. Zonde voor al het geld wat erin gestoken is. Ik ben ook een paar keer wezen kijken toen hij nog in futurum stond, maar ik heb hem nooit zien werken.

  Komt de frietautomaat nog werkend terug?

  Reageer
 • Frites

  FRIET!

  Reageer
  • patat

   patat

 • GoedGejat

  Nou nou. Een ton subsidie en boel verspilde research effort met als resultaat een marginale incrementele verbetering van een apparaat dat al meer dan 10 jaar bestaat. In ieder geval absoluut niet innovatief of nieuw of de eerste!

  http://www.zelst.nl/pdf/Jaski_McCain_frietautomaat.pdf

  Reageer
 • Gerben

  Het grensgebied tussen patat en friet ligt tussen Maas en Waal. In Nederlands Wageningen zal patat dus de overhand hebben. Onzer zuiderburen zullen de connotatie patat=aardappel (vergelijk bataat/patat) meer hebben en daarom patat-friet of friet zeggen.

  http://www.hpdetijd.nl/2015-08-26/potato-potahto-het-taalkundige-onderscheid-tussen-patat-en-friet-geduid/

  Reageer
 • PATAT

  in nederland is het patat

  Reageer
 • Anne

  Ik heb ook zo mijn vraagtekens bij dit apparaat, het lijkt me meer een grappige gadget dan iets anders. Maar wie weet zit ik er volledig naast.. Voor een euro wil ik die patattentap best proberen :)

  Reageer
 • hamburger

  Het Algemeen Dagblad reageerde al: Wageningen is niet vies van commercie. Maar Wageningen maakt zichzelf nu wel echt ongeloofwaardig als het gaat over het belang van gezonde voeding. Straks ook een hamburgerautomaat 'made in Wageningen'? Ter promotie van 'Het Hamburgerparadijs'?

  Reageer
 • Henk

  Sowieso patat

  Reageer
 • wolfrolf

  Het is idd patat!

  Reageer
 • wolfrolf

  Het is idd patat!

  Reageer

Re:ageer