Organisatie

Campus krijgt een carillon cadeau

De campus krijgt een carillon van zeven meter hoog. De klokkentoren krijgt een functie tijdens feestelijke gebeurtenissen als de Dies en diploma-uitreikingen.
Roelof Kleis

Een impressie van het carillon op de plek tussen Atlas en Forum. © SW Architecten

Het carillon is een cadeau van het Universiteitsfonds Wageningen (UFW) en een aantal donateurs aan de 100-jarige universiteit. De modern uitgevoerde toren met achttien klokken krijgt een plek tussen Forum en Atlas ter hoogte van Orion. Het is de bedoeling dat de klok op 9 november bij de afsluiting van het feestjaar wordt onthuld.

Aardig

Het idee voor de klokkentoren komt van emeritus hoogleraar Rudy Rabbinge. ‘Ik ben op verschillende plekken in de wereld hoogleraar geweest, waaronder Berkeley. Veel universiteiten hebben een klokkentoren met een carillon dat speelt bij officiële gebeurtenissen. Ik bedacht me dat het aardig zou zijn om zoiets ook in Wageningen te hebben. Het UFW heeft dat idee vervolgens omarmd.’

carillon2.jpg

Het UFW heeft volgens fondsenwerver Arianne van Ballegooij een traditie in het schenken van kunst tijdens jubilea. ‘De boom bij Forum is zo’n cadeau. Maar ook de grote stalen bloem in het Belmonte Arboretum. De klokkentoren past in die reeks.’ Het carillon krijgt daarbij uitsluitend een ceremoniële functie, benadrukt Rabbinge. ‘Het is geen kerkklok die elk uurspeelt. Het is een carillon dat de feestvreugde moet verhogen bij bijzondere gebeurtenissen.’

Het is geen kerkklok die elk uur speelt

Rudy Rabbinge

De klokkentoren is een ontwerp van SW Architecten uit Wageningen. De toren bestaat uit achttien klokken die in een drie meter brede cirkel zweven boven de grond. De cirkel steunt op vijf gebogen stalen poten. Het geheel rust op een scheef aflopende betonnen voet. De toren steekt om en nabij de zeven meter boven het maaiveld uit. De klokken worden gegoten door de wereldberoemde Klokkengieterij Eijsbouts in het Brabantse Asten.

Io Vivat

Meestal zullen de klokken overigens zwijgen. Volgens de door de gemeente Wageningen verleende omgevingsvergunning zal het carillon maximaal twaalf keer per jaar gedurende tien minuten spelen. ‘Deuntjes als het Io Vivat dat bij afstudeersessies in de Aula wordt gespeeld op het orgel’, zegt Rabbinge. ‘Maar in principe kan het van alles zijn.’ Een commissie is bezig de gebruiksregels voor het carillon op te stellen.

Aan de plaatsing van de klokkentoren verbindt de gemeente Wageningen wel de voorwaarde dat het terrein eromheen ‘opgeschoond’ moet worden. De gemeente vindt het middenterrein op de campus met zijn prullenbakken, reclameborden en vlaggenmasten een rommeltje en adviseert een landschapsarchitect in de arm te nemen voor de verder aankleding van de campus.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.