Nieuws - 2 oktober 2015

Campus definitief vleesarm op maandagen

tekst:
Rob Ramaker

De Wageningse campus wordt op maandagen definitief vleesarm. Green Office en de cateraars vinden de proef die afgelopen mei van start ging een succes.

Foto: De Dutch Weed Burger, een vegetarische hamburger op zeewierbasis / Lisette Kreischer

Het Green Office is blij dat Meatless Monday blijft bestaan. ‘We hebben veel reacties gehad’, zegt initiatiefnemer Anna Gelhausen van Green Office, ‘en die waren zowel positief als negatief.’ Uiteindelijk zag Gelhausen in een door Green Office enquête ruim genoeg enthousiasme onder studenten en medewerkers om door te gaan.

Ook de cateraars zijn te spreken over het initiatief. ‘Onze omzet is zelfs een beetje toegenomen’, zegt Ron Nagtegaal, catering manager bij Cormet dat de kantine van Forum uitbaat. Bovendien is Nagtegaal blij een steentje bij te kunnen dragen aan een duurzame wereld.  ‘We staan hier 100 procent achter.’ Cormet experimenteert daarom met hamburgers op basis van oesterzwammen en is in gesprek met de makers van de Dutch Weed Burger; een hamburger op basis van zeewier.

We hebben veel reacties gehad en die waren zowel positief als negatief.
Anna Gelhausen

Nagtegaal kreeg ook negatieve reacties op Meatless Monday. ‘Gasten hadden er met name bedenkingen bij dat ze gedwongen werden vegetarisch te eten’,  zegt Nagtegaal. In discussies maakte Nagtegaal direct duidelijk dat dit niet het geval was. De kantines zijn vleesarm maar bieden ook op maandag nog vleeskroketten en twee broodjes met vlees en vis. ‘Ik zou het zelf ook niet fijn vinden gedwongen te worden.’ Een initiatief in Nijmegen – waar de campus helemaal vleesvrij werd – zorgde eerder dit jaar zelfs voor landelijke ophef.

Meatless Monday betekent dat het aanbod in kantines op de Wageningse campus grotendeels vegetarisch is. Dit geldt voor de warme maaltijden en soep. Ook is er een ruime keuze aan vegetarische snacks. Wel blijft er altijd  de keuze uit broodjes met vlees en vis. Ook bleven de oer-Hollandse frikadel en kroket; deze zijn te populair om te schrappen.