Organisatie
Achtergrond
Voeding

Campus Kantinetest

Het is elke dag druk in de kantines op de campus. Is dat terecht? Oftewel, hoe goed en smaakvol toeven is het er? Een smaakpanel nam de proef op de som. De verschillen zijn aanzienlijk.
Roelof Kleis

Foto’s Sven Menschel

Restaurant van de Toekomst Budgetlunch

Over smaak valt te twisten. Dat blijkt al snel als je studenten en medewerkers van Wageningen UR vraagt naar hun mening over het eten in de campuskantines. Maar hoe zit het echt? Resource nam de proef op de som door de vier grote kantines met elkaar te vergelijken: Forum, Orion, Leeuwenborch en Restaurant van de Toekomst.

Misschien is het goed te beginnen met een disclaimer: dit is géén wetenschappelijk onderbouwde studie. Het smaakpanel bestaat uit vier personen: twee medewerkers en twee studenten, drie vrouwen en één man, drie carnivoren en één overtuigd vegetariër. Die keuze is bovendien niet aselect. De resultaten geven desondanks een aardig beeld, dat bovendien aansluit bij de poll die ruim een week op de website van Resource heeft gestaan.

De opzet van de Campus Kantinetest is simpel. Wij stelden drie verschillende broodlunches (budget, plus en luxe) en één warme lunch samen. Het smaakpanel bezocht op twee achtereenvolgende (meatless) maandagen en dinsdagen de vier bedrijfsrestaurants, zag, proefde en oordeelde. Als objectieve maatstaf is daarnaast een prijsvergelijking opgesteld van de meest gangbare artikelen die bij een lunch op tafel kunnen komen.

Verliezer

Forum Budgetlunch

En de winnaar is… Dat hangt ervan af. Eigenlijk is er niet één winnaar. Er is wel één verliezer: Cormet. De cateraar in Forum komt er met een 6,3 karig van af. Zeker in vergelijking met de andere cateraars die één of bijna twee punten hoger scoren. Het testpanel vindt het eten van Cormet prijzig en op zijn best gewoontjes. Alleen de luxe lunch is oké, maar daar betaal je dan wel meer dan 10 euro voor. Veel kritiek krijgt de dagelijkse warme hap, die vaak neerkomt op gefrituurde kost. En ronduit vernietigend is het oordeel over het plastic bestek waarmee Cormet de klant laat eten, omdat het gewone bestek wordt gejat.

Het smaakpanel is het best te spreken over het eten in Orion (cateraar OSP, 8,0) en het Restaurant van de Toekomst (Sodexo, 7,9). Beide scoren hoog op alle fronten. Het eten is verzorgd, het assortiment goed en je zit er gezellig. Het RvdT is wel een stukje duurder. Dat verklaart misschien voor een deel ook het verschil in publiek. In het RvdT tref je nauwelijks studenten aan.

Beste koop

Leeuwenborch Luxe Lunch

Maar wie goed én goedkoop uit wil zijn, moet naar de Leeuwenborch. Het Wageningse Good Food Catering is over de hele linie van de samengestelde lunches het goedkoopste alternatief. Daarbij doet het met een 7,6 nauwelijks onder voor Orion en het RvdT. De Leeuwenborch is daarmee in de terminologie van de Consumentenbond de beste koop. Met één klein smetje: heel gezellig zitten is het er niet. En de kleine kantine is al snel vol.

De conclusies komen grotendeels overeen met die van de online poll van Resource. De Leeuwenborch krijgt de meeste stemmen, iets meer dan Orion. Op enige afstand volgen het RvdT en Forum haalt de minste stemmen. Met name Engelstalige reageerders laten geen spaan heel van het eten op de campus in zijn algemeenheid en Forum in het bijzonder (zie kader ‘Culinary graveyard’). Voer voor discussie en stof tot nadenken.

De keuzemenu’s

Budgetlunch: twee sneetjes brood met kaas, een krentenbol, een kop soep en een glas melk.

De plus-lunch: twee sneetjes brood met kaas, een krentenbol, een kop soep, een salade en een beker drinkyoghurt.

De luxe lunch: een luxe belegd (stok)broodje, een salade, een glas jus d’orange en een beker drinkyoghurt.

De warme maaltijd: het menu van de dag (op maandag vleesloos), een beker (drink)yoghurt en een glas jus d’orange.

Forum

Standaard en gewoontjes

Warme Maaltijd Forum

Overall vind ik de omschrijving “niet bijzonder” van toepassing op deze kantine’. Dorothée heeft net de pluslunch weggewerkt. ‘Voor een lunch met boterhammen en kaas een zéér matig assortiment. En het smaakt zoals het eruit ziet: erg standaard en gewoontjes.’ Voor de tomaten-pompoensoep maakt ze een uitzondering. Die is goed. ‘Alleen vind ik dan 25 cent voor vijf croutons wel veel. Ik dacht dat die erbij hoorden!’ Anna is een stuk kritischer. Op haar bord liggen een paar sneetjes koud brood, een gebakken ei met kaas, twee vegetarische kroketten en een bolletje aardappelsalade. Let wel, dit is de warme maaltijd. Ze geeft een 4 voor de verhouding van prijs en kwaliteit. Alleen de verse sinaasappelsap is goed. ‘Het brood is ijskoud, maar de krentenbol is smakelijk’, zijn de weinige woorden die Roelof over heeft voor zijn budgetlunch. Denise is positiever over haar luxe lunch. ‘Fris met veel kleur. Het maakt een gezonde indruk. Maar waar is het vruchtvlees in de jus d’orange? Erg jammer.’ Voor al dat lekkers betaal je overigens wel de hoofdprijs: 10,51 euro. ‘Daar doe ik bijna een week boodschappen van!’ Waar allen het roerend over eens zijn, is het bestek. Denise: ‘Alles op plastic. Zo jammer! Het ziet er goedkoop en niet duurzaam uit.’

Orion

Vers en met zorg bereid

Warme Maaltijd Orion

Het panel komt over de hele linie superlatieven tekort. ‘Super! Waar voor je geld’, vindt Denise. ‘Vooral de pastinaaksoep smaakt erg vers en is mooi romig. Leuk dat de croutons van oud brood worden gemaakt.’ ‘Mooi divers brood. Dik en een knapperige korst’, merkt Anna op. Zij geeft negens voor haar pluslunch. Zij roemt de diversiteit van het aanbod met standaard ook een vegetarische hoofdmaaltijd. Dat doet ook Dorothée, die een luxe lunch eet. ‘Een broodje gegrilde pompoen met roomkaas. Heerlijk! Alles is heel vers en duidelijk met zorg bereid. Veel keuze bij zowel de eenvoudige als de luxere producten.’ Roelof mag vandaag warm eten: couscous met kip en een groenteprutje van courgette, paprika en rozijnen. ‘Prachtige kleuren, een redelijke portie en verse ingrediënten. Kortom, een smaakvolle maaltijd.’ ‘Ik had hier nog nooit gegeten’, merkt Dorothée op, ‘maar ik snap eigenlijk niet waarom.’ Was er dan niks te klagen? Jawel, zegt Denise . ‘De korst van de krentenbol was een beetje droog en mijn melkbeker was een beetje vies.’

Leeuwenborch

Ik krijg het bijna niet op

Warme Maaltijd Leeuwenborch

Denise is dik tevreden over haar warme maaltijd: een vegetarische pasta. ‘Heerlijk, de groente is erg vers. En een prima prijs voor lekker eten. Het is zelfs zoveel, ik krijg het bijna niet op. En ik kan best veel op!’ Ook Anna is complimenteus over haar luxe lunch. ‘Een heerlijk broodje geitenkaas. Donker brood, bont belegd en een salade met mooie kleuren.’ Ze roemt ook het aanbod. ‘Naast de warme maaltijd zijn er meerdere andere kleinere maaltijden. Misschien zou er wel wat meer keuze in brood kunnen komen.’ De eenvoudiger lunches komen er minder goed van af. De soep is niet echt lekker, vindt Roelof. ‘Is dit tandoori? Dat is niet de smaak die ik proef.’ Dorothée is het daar roerend mee eens. ‘De soep is slap. Bij tandoori verwacht ik iets pittigs. Het brood is bovendien droog en smakeloos. En jammer genoeg is er alleen jonge kaas. Voor een eenvoudige lunch is hier weinig keuze. Ik vind dit net te minimaal allemaal. Voor dat geld smeer ik ’s morgens zelf wel een paar boterhammen. Ik zal hier niet snel terugkomen.’ De meningen zijn dus verdeeld. Hoe luxer de lunch, hoe positiever het oordeel.

Restaurant van de Toekomst

Echt een restaurantgevoel

Warme Maaltijd Restaurant van de Toekomst

Roelof is in zijn hum. ‘Dit geeft het gevoel dat je in een rustig restaurant zit. Een sfeervol en uitgekiende opstelling van de uitgifte. En de snelkassa werkt uitstekend.’ Hij heeft de luxe lunch vandaag. ‘Een prachtig opgemaakt luxe broodje met een mooie salade. En het (zelfsnij)brood is heerlijk oerbrood.’ Denise heeft het ook getroffen met haar pluslunch. ‘Niet heel spannend, maar een mooi menu. Het brood is fantastisch en de pompoensoep smaakt erg goed. Er is een hoop keuze qua brood, beleg, sapjes en dranken. Maar er mogen wel wat meer warme maaltijden worden aangeboden. Een gezellige tent!’ ‘Klein en knus, veel licht en een mooie indeling’, vindt Anna. Zelfs haar budgetlunch krijgt alle lof. ‘Lekkere pompoensoep en heerlijk brood met geitenkaas. Het is niet heel goedkoop, maar de kwaliteit maakt dat het de prijs waard is.’ Dorothée vindt de doe-het-zelfkassa niet zo handig. ‘Maar het personeel is vriendelijk en behulpzaam.’ Zij eet warm: lentestamppot met kalfsgehaktballetjes. ‘Echt gehakt en goed gekruid. Ook lekker veel groentesoorten met nog iets van een bite in de stamppot.’ Ze heeft alleen de kleine portie gekozen. ‘Jammer, het was mij niet duidelijk dat er ook grote porties waren.’ De grotere is twee euro duurder.

Het smaakpanel

Roelof Bijl, facilitair medewerker Forum

Tot voor kort lunchte Roelof Bijl (59) altijd in Forum. Tot de maat vol was. ‘Ik trok het gewoon niet meer.’ Wat hem vooral stoort is de kwaliteit van de warme maaltijd. ‘In Forum is het altijd gefrituurd. Ik ben niet eenkennig, maar het aanbod moet wel een beetje gevarieerd zijn.’

Denise Hoelandt, zesdejaars Dierwetenschappen

Zo’n twee tot drie keer in de week is Denise Hoelandt panellid bij het Centrum voor Smaakonderzoek aan de Marijkeweg in Wageningen. ‘Je werkt mee aan onderzoek en het verdient lekker.’ Af en toe eet ze in Forum een Chinese maaltijd. ‘Maar meestal haal ik iets bij de Jumbo of neem mijn lunch van thuis mee.’

Dorothée Becu, functioneel beheerder websites

Meestal eet Dorothée Becu gewoon achter haar pc. ‘Lekker eten doe ik ’s avonds. Ik woon alleen, maar ik kook altijd voor mezelf. Voor mij geen opwarmmaaltijden ofzo.’ Becu doet mee omdat ze de test een leuk initiatief vindt. ‘Ik ben nog nooit in de kantines van de Leeuwenborch of Orion geweest.’

Anna Gelhausen, tweedejaars Dierwetenschappen

Namens Green Office houdt Anna Gelhausen zich bezig met de catering op de campus. ‘We werken met de cateraar samen om het aanbod duurzamer te maken. De smaaktest past dus perfect bij mijn “werk”.’ Zij kijkt bovendien met de blik van een vegetariër. Sterker nog: dankzij haar is er Meatless Monday op de campus.

‘Culinary graveyard’

Wat vind jij van het eten op de campus? Deze vraag van Resource maakte vooral op de Engelstalige site veel los. ‘Food culture @ WUR is miserable and I feel ashamed when visitors come here and I have to take them for lunch or dinner’, schrijft Jorge Mendes de Jess. ‘Healty food in WUR doesn’t exit!’, vindt Jonh.En Shani geeft de genadeklap: WUR is a culinary graveyard.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.