Nieuws - 27 januari 2015

Campus-Ede zonder chauffeur

tekst:
Roelof Kleis

Eind dit jaar gaat de eerste zelfsturende auto rijden tussen station Ede-Wageningen en de campus. Het gaat om een proef van zes maanden met een klein busje voor zes personen.

Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland heeft deze week besloten  geld in het project te stoppen. Daarmee kan de proef in principe doorgang vinden. Gelderland is al geruime tijd bezig om een proef met zelfsturende auto’s in Foodvalley van de grond te krijgen. Daarbij wordt samengewerkt met Wageningen UR, de TU Delft, TNO en innovatieplatform Connekt. De bedoeling is dat een busje zonder chauffeur gaat rijden tussen station Ede-Wageningen en de campus.

De precieze route is volgens woordvoerder Ad van der Have (Facilitair Bedrijf) nog niet bekend. Er is overigens geen dienstregeling. De bus rijdt alleen op afspraak en is geen onderdeel van het reguliere openbaar vervoer. De bus zal waarschijnlijk een paar keer per dag buiten de spitsuren rijden. Passagiers zullen volgens Van der Have met name gasten van Wageningen UR en de provincie zijn. ‘En mogelijk later in het experiment ook anderen.’ De proef duurt een half jaar.

Vorige week vrijdag besloot de ministerraad proeven met ‘onbemande’ auto’s op de openbare weg mogelijk te maken. Dat maakte de weg vrij om ontheffingen aan te vragen bij wegverkeersdienst RDW. Het kabinet wil dat Nederland een pioniersrol krijgt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen en systemen waarbij auto’s in treintjes rijden. Treintjes benutten de ruimte op de wegen beter en zijn mogelijk veiliger.

In juli van het afgelopen jaar reed er al eventjes een zelfsturende auto op de campus rond. Dat was een ideetje van Omroep Gelderland dat aandacht besteedde aan de proef met de zelfrijdend vervoer zoals die in december van start gaat. Het autootje dat toen rondreed was een Renault Twizzy. Wie de bus nu gaat leveren blijft nog even geheim. Volgens Van der Have is het een Frans bedrijf, maar geen reguliere autofabrikant.