Nieuws - 1 januari 1970

Cameratoezicht op De Born

In de loop van 2006 komt er ‘intelligente camerabewaking’ rond de gebouwen van Wageningen UR op De Born. Daarmee kan direct worden gereageerd op verdachte situaties. Het systeem moet inbraken en vandalisme in de avonduren en het weekend effectiever tegengaan. De beveiliging wordt bovendien goedkoper.

‘De meeste inbrekers weten gewoon dat je na een alarm op zijn snelst binnen zeven minuten ter plaatse bent. Meestal zijn ze dan ook binnen die tijd verdwenen. Maar wij gaan nu slim gebruikmaken van draadloze camera’s en speciale software. Hierdoor kunnen we verdachte situaties eerder signaleren en preventief ingrijpen’, aldus adviseur beveiliging Gerrit van Scherrenburg van de afdeling Vastgoed en bouwzaken. Het nieuwe beveiligingssysteem is volgens hem ‘technisch het neusje van de zalm’. De beelden worden niet alleen rechtstreeks waargenomen in de meldkamer, maar kunnen ook worden doorgeschakeld naar een monitor van de beveiligingsbeambte die op dat moment door Wageningen rijdt.
Vorige week is de overeenkomst getekend met het nieuwe beveiligingsbedrijf Chubb-Van den Enden. Het contract komt in de plaats van de zes verschillende bedrijven die tot nu toe de Wageningse gebouwen in de gaten hielden. Het is totstandgekomen in nauw overleg met de Stichting Collectieve Beveiliging Wageningen, waarin de politie, de gemeente, Wageningen UR en een zestigtal ondernemers samenwerken.
De beveiliging wordt ook goedkoper. De inkopers van het facilitair bedrijf, die de aanbesteding hebben geregeld, schatten met het nieuwe contract zo’n twintig procent goedkoper uit te zijn. De camera’s vragen weliswaar een investering, maar leveren ook extra beveiligingsogen op. Een belangrijke besparing wordt volgens Van Scherrenburg bereikt doordat er met dit systeem minder voorrijkosten zijn. Bijkomend voordeel is dat minder vaak een sleutelhouder zal hoeven komen opdraven. ‘Een rondrijdende bewaker krijgt via sleutelkluizen toegang tot alle gebouwen’, aldus Van Scherrenburg.
De gebouwen van Wageningen UR in Wageningen hebben volgens hem vooral veel te kampen met vernielingen door hangjongeren. Ook de mogelijkheid van mobiele cameratoezicht op De Dreijen wordt daarom onderzocht. / GvM