Nieuws - 12 november 2010

Cadeautjes

Morgen pas zal de Goedheiligman voet op Nederlandse bodem zetten, maar toch leek het of hij al eerder deze week ter lande was. Prachtige geschenken verschenen in het nieuws: universiteitsberichten om van te dromen. Werk van de nieuwspieten?

Bij_de_buren_YK.jpg
Van marsepein zo lekker was het berichtje uit Folia: de faculteit Economie en Bedrijfskunde (UvA) voerde jarenlang een schaduwboekhouding. Afgelopen juni al berichtte het Amsterdamse universiteitsblad dat in de faculteitsbegroting een gat zat van ongeveer 7 miljoen euro. En niemand wist hoe het kwam. De commissie, die onderzoek heeft gedaan naar de zaak, concludeert dat de financiële situatie op de economische (haha!) faculteit 'jarenlang is gemaskeerd' door het voeren van een 'versluierende' boekhouding. Wageningse studenten die hun zaakjes moeten witwassen: u weet nu waar een extra master te volgen.
En gebruik dan Twitter tijdens je nieuwe opleiding, want - breaking news! - van Twitter word je slimmer. Althans, dat beweert een onderzoeker van de Lock Haven University. Hij liet twee groepen studenten opdrachten maken en discussies voeren; één groep met en één groep zonder hulp van het blauwe vogeltje. Wat bleek? Roffel... 'In addition to showing more than twice the improvement in engagement than the control group, the students who used Twitter also achieved on average a .5 point increase in their overall GPA for the semester.'  Vraag van de Sint dit jaar dus een fijne Twitter-account.
De Groningse studenten kunnen van Sinterklaas iets heel anders wensen. Hun academisch kwartiertje. De traditie van het langzaamaan binnendruppelen tijdens het college wordt namelijk verleden tijd in het noorden. 'Niet alle studies gebruikten een academisch kwartiertje. Op deze manier worden alle colleges gelijkgeschakeld', aldus RUG-woordvoerder Jos Speekman. Dat door het universiteitsbreed verplichten van het kwartiertje precies dezelfde gelijkschakeling wordt gerealiseerd, daar kwam blijkbaar geen enkele universiteitsbestuurder op.
Het bericht van de afschaffing in UK leverde al zo'n dertig reacties op, voornamelijk van ontdane studenten. En we waren nog wel zo gewaarschuwd! Toen in 2007 in Amsterdam het kwartiertje werd afgeschaft voorspelde een bezoeker van soggen.nl al. 'Dit zijn gevaarlijke ideeën die zo maar eens nationaal draagvlak kunnen krijgen!'
Oeh! Had u dat zojuist ook, toen u het woord 'nationaal' las? Zo'n vervelende PVV-achtige associatie, een fractie van een seconde? Zo'n Nederlands vlaggetje, opeens opdoemend vanuit diepe hersenspelonken? Natuurlijk, ook deze week leverde de partij weer een constructieve bijdrage aan de Nederlandsche politiek.
PVV- milieu-woordvoerder Richard de Mos vindt het namelijk onbegrijpelijk dat de Universiteit van Tilburg 23 november een eredoctoraat aan Al Gore uitreikt. De Mos, die ooit 'Scheepvaart en transport' studeerde, noemt Gore in authentiek PVV-jargon 'een klimaatzwendelaar' en 'jokkebrok'. Punt één: een eredoctoraat kost de hardwerkende Henk geen enkele cent belastinggeld. Punt twee: onbegrijpelijk dat een Kamerlid zich met inhoudelijke onderwerpen van een universiteit bemoeit.
Hoewel. Soms, zo vind ik, mag de politiek zich heus mengen in inhoudelijke universiteitszaken. En zeker als de inhoud te vol is, zoals in de Utrechtse Uithof-bussen. Lijn 11 en 12, de befaamde buslijnen van Utrecht CS naar het universiteitsterrein, zitten soms zo propvol dat haltes onderweg niet kunnen worden aangedaan. En GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Trots op Nederland vinden dat maar niets - de PVV zit helaas niet in de Utrechtse politiek.
Over deze busproblematiek - is het echt zo druk? Is bus 11 of lijn 12 nu het beste? - maakte het Utrechtse universiteitsblad DUB een reportage. En da's het laatste cadeautje van deze week: een nieuwe serie veelbelovende studentenfilmpjes op de Utrechtse DUB-site.