Nieuws - 14 november 2002

CWE-10804 | Biodiversiteit

CWE-10804 | Biodiversiteit

Docent: dr Lammert Bastiaans

Wanneer dertig procent van de Biologische productiewetenschappers op een brakke vrijdag onder de wol blijft liggen, houd je niet veel over. Vijf komma zes studenten om precies te zijn. Ze zien er heel normaal uit, niet pluizig of zweverig. Vreemd. Hoewel, een beetje zichzelf respecterende biologische suikerbiet wil tegenwoordig dat een professionele bioproductmanager coachende woorden roept vanuit de randvegetatie. Een manager is niet pluizig.

Docent Lammert Bastiaans deelt een aantal stencils uit met daarop een PowerPointpresentatie uit. Wat is dat toch? Waar zijn de vertrouwde dictaten die decennia achtereen herdrukt worden met elk jaar dezelfde spelfouten en dezelfde tekst die half van de pagina afloopt? PowerPoint kan een college wellicht overzichtelijk maken, maar het gevaar is dat een docent weinig overlaat aan de eigen vertelkunst.

Bastiaans houdt zich aan de sheets, maar vertelt gelukkig genoeg interessante extra's. Bij ieder punt worden voorbeelden gegeven. Jammer genoeg ontbreken de begeleidende foto's. Diversificatie van gewassystemen in relatie tot onkruiden, ziekten en plagen: rotaties, intercropping en cover crops. Voor een leek op het gebied van landbouwproductie klinkt het een stuk saaier dan het is. Dit college van Bastiaans is onderdeel van het vak Biodiversiteit. Bastiaans vertelt over verhoging van de biodiversiteit op een landbouwperceel om ziekten, plagen en onkruiden tegen te gaan. Rustig staat hij voor de kleine groep.

De stof is niet moeilijk en door de lagere-schoolachtige toon van Bastiaans klinkt het allemaal zo vreselijk logisch dat ik even niet meer snap waarom niet iedere boer selderij tussen de prei zet om de schadelijke thrips in de war te brengen. Je gewas beschermen zonder gif te spuiten; het lijkt simpel. "Het enige probleem is dat er minder vraag is naar selderij dan naar prei. Dat is op zich jammer", zegt Bastiaans. Er zijn altijd van die haken en ogen.

Net voor de pauze komen dan de dia's. Gelukkig maar, want het is wel zo fijn om te weten waar we nu eigenlijk over praten als we het hebben over bruinroest, cyste-nematoden en parasitaire onkruiden.

Het college is boeiend en door de interactie van Bastiaans met de groep vergeet ik dat ik geen student meer ben. "Het is een lieveheerbeestlarve", weet ik bij ??n van de dia's. Mijn kennis van het insectenrijk is nihil, maar tussen de eerstejaars bioproductmanagers waan ik me even een superbioloog. | L.M.