Nieuws - 10 januari 2008

CVI: alert blijven op nieuwe vogelgriepvarianten

Waakzaamheid voor nieuwe mutanten van het Aziatisch vogelpestvirus (H5N1) blijft geboden. Dat zegt dr. Guus Koch van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR in een reactie op het vorige week gepresenteerde nieuwe, humane vaccin tegen vogelgriep.
Het nieuwe vaccin in ontwikkeld door de Britse farmaceut Glaxo Smith Klein in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat onder leiding staat van de viroloog dr. Ab Osterhaus. Vorige week publiceerden Rotterdamse en Belgische onderzoekers over het nieuwe vaccin in het online tijdschrift Plos One.
Koch merkt op dat Osterhaus het vaccin nog niet heeft getest met een recent H5N1-isolaat uit Indonesiƫ waarvoor de bestaande (veterinaire) vaccins geen bescherming bieden in laboratoriumexperimenten. De Amerikaanse onderzoeker David Swayne heeft daarover afgelopen zomer gerapporteerd. Volgens Koch toont Swaynes onderzoek aan dat je altijd alert moet blijven op nieuwe mutanten van het H5N1-virus.
Het onderzoek van Osterhaus is gericht op de ontwikkeling van een vaccin voor de mens. Het nieuwe aan het vorige week gepresenteerde vaccin, dat is versterkt met een zogenoemd adjuvant, is dat het bij de mens bescherming biedt tegen verschillende mutanten van het Aziatische vogelgriepvirus. Deze zogenoemde kruisbescherming is bij pluimveevaccins al langer bekend.
Het CVI is ook bezig met de ontwikkeling van vogelgriepvaccins, maar dan voor pluimvee. Volgens dr. Wim Boersma van het CVI is het de vraag of de in het onderzoek van Osterhaus ontwikkelde methodiek ook toepasbaar is voor grootschalige vaccinatie in de pluimveehouderij. Het adjuvant kan geschikt zijn voor dieren, maar is daarvoor mogelijk te duur, zegt Boersma.
Groot verschil tussen veterinaire vaccins en humane vaccins is dat de entstoffen bij de mens vooral het individu moeten beschermen tegen de ziekte. Bij dieren is het tenminste zo belangrijk dat de uitstoot van het virus wordt beperkt. Volgens Wim Boersma moet nog blijken of het vaccin waarover de onderzoeksgroep van Osterhaus heeft gepubliceerd er ook voor zorgt dat de besmette mens geen virus verspreidt.