Organisatie - 8 oktober 2009

CU@De Graanlaan

Vandaag begint Food4You, het jaarlijkse festival over gezond en lekker eten. Waren er vorig jaar veel activiteiten rond de aardappel, dit jaar staan granen centraal. Een terechte keus, want wie eet er niet minstens één keer per dag graan?

29-recept-BdG-61622.jpg
Tarwe, rijst, maïs en andere granen vormen de basis voor maaltijden over de hele wereld. Ook in Nederland staan in plaats van aardappels steeds vaker pasta, risotto of mie op het menu. En laten we vooral niet vergeten dat je van granen bier en andere drank kunt brouwen.
Wie zich in de wereld van de graangewassen wil verdiepen kan zaterdag terecht in de Graanlaan. Naast informatie over de teelt van granen kun je daar ook meer te weten komen over de smaak en de gerechten die je ermee kunt maken. Tarwe of maïs ga ik niet verbouwen, liever doe ik inspiratie op om eens te koken met een exotische graansoort. Voor nu alvast een 'anders dan anders' recept met die goede oude rijst.
WARME RIJSTSALADE MET PESTO
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 225 ml risottorijst

  • 450 ml hete groentebouillon

  • 1 potje pesto

  • sap van 1 citroen

  • 2 eetlepels olijfolie

  • zout en zwarte peper

  • 4 fijngesneden lente-uitjes

  • 25 gram Parmezaanse kaas geraspt/krullen

  • evt. verse basilicumblaadjes


Bereiding
Meng een eetlepel pesto door de rijst zodat alle korrels bedekt zijn. Doe de rijst in een pan en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de rijst twintig minuten koken. Als de rijst klaar is voeg je het citroensap, de olijfolie en nog drie eetlepels pesto toe. Roer het goed door en breng op smaak met peper en eventueel nog zout. Doe het mengsel in een mooie schaal en strooi er basilicumblaadjes, de fijngesneden uitjes en de Parmezaan over. Lekker bij kip of vis. /Arianne van Ballegooij

Re:ageer