Wetenschap - 5 juli 2013
CO2-labels in kantine werken niet
1Bezoekers van het Restaurant van de Toekomst op de campus laten de voedingskeuze van hun lunch niet afhangen van CO2-labels op de producten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningse milieu- en consumentenwetenschappers.

De restaurantbezoekers, overwegend personeel van Wageningen UR, wilden lunchen en niet worden opgehouden door informatie over voeding en CO2. De video en het infopaneel werden door de meeste bezoekers als storend ervaren, omdat het hun routine om gezellig met collega's te lunchen doorbrak. De CO2-labels op de producten werden opgemerkt, maar beïnvloeden de menukeuzes van de bezoekers niet direct, stelt milieusocioloog Gert Spaargaren met college-onderzoekers deze maand in Sociologia Ruralis. Enige tastbare resultaat was dat de bezoekers meer kraanwater in plaats van mineraalwater dronken.
De onderzoekers adviseren om het subtieler aan te pakken. De interventie in de kantine bevatte teveel en te specifieke informatie over CO2 en voeding. De bezoekers stonden niet afwijzend tegenover een menukeuze die het klimaat minder beïnvloedt, maar wilden geen CO2-educatie tijdens hun lunch. Een speelse en uitnodigende aanpak, waarbij menusuggesties op de tafeltjes werden gezet, bleek beter in de smaak te vallen. Dat zette bezoekers aan tot discussie tijdens hun lunch.
Het onderzoek toont aan dat gedragsverandering veel ingewikkelder in elkaar zit dan beleidsmakers veronderstellen. Om gedragsverandering te bereiken, moet het beleid meer rekening houden met gevestigde routines. De kans dat alledaagse praktijken zoals lunchen in de kantine veranderen is groter wanneer de voor mensen waardevolle elementen niet abrupt verstoord worden en duurzaamheid wordt ingevoegd in bestaande en gewaardeerde gedragspatronen.
Gezond en wel
Zelf vind ik het belangrijker dat het eten te betalen is en dat het gezond is. Daarna wil ik best letten op CO2 uitstoot, maar het is geen prioriteit.
Reageer