Nieuws - 6 september 2007

CIDC vindt blauwtong bij geiten

Het Centraal Instituut voor DierziekteControle Lelystad heeft een besmetting met blauwtong bij geiten vastgesteld. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van blauwtong van serotype 8 (BTV-8) in Noord-Europa, dat de ziekte bij geiten is aangetoond. Andere herkauwers zijn wel vatbaar voor deze schapenziekte, maar krijgen meestal geen ziekteverschijnselen.
De besmetting werd vastgesteld op een melkgeitenbedrijf in het Brabantse Someren. De melkgeiten hadden duidelijke verschijnselen, die begonnen met een lagere melkproductie. ‘Tot nu toe was het onzeker of geiten klinische verschijnselen kregen als ze door een knut met het virus besmet raakten’, aldus dr. Piet van Rijn van CIDC-Lelystad. Uit een experiment waarin geiten en schapen met injecties opzettelijk werden besmet met het virustype BTV-8, was al wel gebleken dat geiten ziekteverschijnselen konden krijgen. Dit onderzoek van drs. Anoek Backx verschijnt binnenkort in Veterinary Record.
In februari toonde CIDC-Lelystad al wel antistoffen tegen BTV-8 aan bij een geit. Het dier had alleen geen klinische verschijnselen, en er werden geen virussporen gevonden.