Nieuws - 1 januari 1970

CIDC leidt netwerk dierziekten

Het instituut voor dierziektecontrole CIDC-Lelystad coördineert het dierziektenetwerk Epizone. Daarin bundelen de FAO, twee Chinese, een Turkse en vijftien Europese veterinaire instituten hun expertise op het gebied van zeer besmettelijke ziekten als mond- en klauwzeer, vogelgriep en varkenspest.

Op dinsdag 13 juni is in Brussel het officiële startschot gegeven voor dit nieuwe Network of Excellence, dat vanuit het zesde kaderprogramma van de Europese Unie voor vijf jaar wordt gefinancierd met 14 miljoen euro. Epizone wil zich ontwikkelen tot een ‘virtueel instituut’ voor diagnostiek, bestrijding, epidemiologie, bewaking en risicoanalyse van zeer besmettelijke dierziekten. Het netwerk hoopt Europa zo beter te kunnen voorbereiden op nieuwe uitbraken van veeziekten.
Behalve mkz, vogelgriep en klassieke varkenspest gaat het ook om ziekten die in Noord-Europa minder bekend zijn zoals Afrikaanse varkenspest en het door steekmuggen op schapen overdraagbare blue tongue virus.
Zo’n 150 wetenschappers participeren in Epizone. Projectcoördinatoren zijn dr. Piet van Rijn (CIDC-Lelystad) en dr. Ilaria Capua van het OIE/FAO Reference Laboratory in Italië. / GvM