Student - 7 mei 2009
CHOCOLA BLIJFT EEN VAAG VERHAAL
3Achter een reep chocolade schuilt een ongrijpbare wereld. Zelfs Tony’s Factory, het bedrijf van de slaafvrije reep, begrijpt niets van haar eigen inkoopprijzen. Maar Tony’s Factory gaat stug door. In een lezing bij Studium Generale op 28 april legt de directeur uit hoe je geld kunt verdienen met de verbetering van mensenrechten.
Tony’s Chocolonely is een chocoladereep met een verhaal, dat begint met een onderzoek van journalist Teun van de Keuken. Hij ontdekt dat kinderen gedwongen onbetaald werken op cacaoplantages. In 2003 stelt hij de misstanden aan de kaak in het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde. Hij geeft zichzelf aan bij de politie, want als consument vindt hij zichzelf medeplichtig. De actie kan rekenen op een hoop media-aandacht, maar op wat beloften na blijft de industrie stil. De journalist besluit zelf slaafvrije repen op de markt te brengen.
Trots laat directeur Eveline Raijmans zien dat het bedrijf met eigen onderzoek probeert de handel transparanter te maken. Eén van de belangrijkste doelstellingen is om een compleet overzicht te krijgen van de toeleveranciers. Stagiair Tom Bons vertelt over het assortiment –‘this is our bar and this is our chocolate letter’ – en de positie van het kleine bedrijf tussen al die grote spelers.
Het publiek is kritisch, en uit alle antwoorden blijkt dat de invloed van het slechts 3,4 fte tellende bedrijf klein is. Onbevredigd verlaat Randy de zaal; hij is niets wijzer geworden. Na afloop tovert directeur Eveline een schemaatje met de inkoopprijzen te voorschijn. In elke stap van het productieschema verdwijnt geld waarvan onduidelijk is waar het naartoe gaat. ‘Weet je’, zegt ze, ‘chocola is een wereld op zich’.
hoii
Reageeryudfhgfhrttt
waarom heb je deze tekst eigenlijk gemaakt voor wie want volgensmij leest helemaal niemand dit
ReageerAnnejet
het is wel een beetje onduidelijk geschreven ik begreep er niks van
Reageer