Student - 15 augustus 2012

CDA wil langstudeerdersboete afschaffen

Het CDA wil na de verkiezingen af van de langstudeerdersboete. Met deze mededeling verraste lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma gisteren zijn gehoor van Utrechtse studenten.

Het is een opmerkelijke uitspraak aangezien het kabinet Rutte I, met het CDA in de coalitie, de maatregel invoerde. Buma noemt dit nu een compromis, niet het echte CDA-standpunt. In de campagne staat hij voor de standpunten, geen oude compromissen.
Buma liet zich niet concreet uit over alternatieven, maar hij is geen voorstander van een sociaal leenstelsel. Verschillende partijen willen na afschaffing van de langstudeerdersboete de basisbeurs vervangen door zo'n leenstelsel.
Ook in de campagne van 2010 probeerde het CDA zich met stevige beloftes te onderscheiden in de strijd om de studentenstem. Toen ging het om de garantie de basisbeurs te behouden.
De langstudeerdersboete gaat komende 1 september echt in na een jaar opschorting. De maatregel houdt in dat studenten na hun nominale studieduur plus één jaar, bovenop hun collegegeld jaarlijks maximaal 3000 euro moeten betalen. Dit geldt per individuele master- en bacheloropleiding. Hierop zijn enkele uitzonderingsgroepen, zoals zieke studenten.
Binnenkort volgen hier meer details uit de verkiezingsprogramma's over studenten en het Hoger Onderwijs. Tot die tijd zijn we benieuwd naar jullie mening.