Nieuws - 2 november 2017

CBS nuanceert bericht over diersoorten in de Noordzee

tekst:
Tessa Louwerens

Na de kritiek van Wageningen Marine Research gaat het CBS zijn publicatie over de afname van het aantal diersoorten in de Noordzee aanpassen.

© Shutterstock

Deze week bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het aantal dieren in de Noordzee met 30 procent is afgenomen. Dit wordt vooral geweten aan de bodemvisserij. De uitspraak van het CBS is gebaseerd op het Living Planet Report dat het CBS en het wereld Natuur Fonds (WNF) samen presenteerden. Het bericht werd door allerlei media overgenomen. Wageningen Marine Research reageerde verbaasd op dit rapport, omdat deze conclusies op basis van hun data die voor dit onderzoek zijn gebruikt, niet getrokken kunnen worden.

‘We zijn te stellig geweest in het leggen van oorzakelijke verbanden. Dat gaan we in ons nieuwe bericht nuanceren”, zegt CBS-woordvoerder Cor Pierik in een reactie in Reformatorisch Dagblad.

'Het CBS en Wageningen Marine Research hebben samen besloten dat de onderzoekers in overleg zullen gaan over de inhoud en conclusies van het rapport', zegt Tammo Bult, directeur van Wageningen Marine Research.

Onderzoekster Ingrid Tulp, die in een eerder bericht namens Wageningen Marine Research kritische reageerde op het rapport, is blij dat het CBS haar bericht gaat aanpassen. ‘We hechten veel waarde aan een zorgvuldige formulering en staan open voor overleg met het CBS.’

Bult laat weten dat het WNF ook is uitgenodigd om in gesprek te gaan, en dat hier positief op is gereageerd. Op zijn website geeft het WNF zelf aan dat het voor 100 procent achter de conclusies van het CBS staat.

Lees ook: