Nieuws - 19 oktober 2006

‘Bwoef, en de boot loopt ongestoord door’

Argo-roeier Lenny de Jaeger vertrok op maandag 16 oktober naar Boston voor een wedstrijd met de acht van Minerva op de bochtige Charles rivier. Het project van de Nederlandse roeibond geeft tweede en derdejaars roeiers de kans om kennis te maken met de top.
‘Het is geen snoepreisje, al schijn je de eerste training op het wedstrijdparcours vooral te kijken naar de skyline’, vertelt Lenny een paar dagen voor zijn vertrek. ‘Ik heb me aangemeld voor de selectieprocedure voor Minerva om te leren hoe selecties werken en waar je voor jezelf op moet letten. Als ik niet was geselecteerd, was het maar de vraag of ik nog had geroeid. Dit project heeft me nieuwe motivatie gegeven; ik kan toch wel wat.
Ik ben gaan roeien toen ik drie jaar geleden in Wageningen kwam. Ik wilde fanatiek sporten. Het is lekker om intensief bezig te zijn met je lichaam, op je voeding te letten en te kijken hoe ver je kunt gaan. Roeien kun je in korte tijd leren en je kunt snel een hoog niveau bereiken. Peter Vos deed twee jaar geleden mee met Minerva, en heeft nu een oranje pakje.
Normaal train ik anderhalf tot twee uur per dag. Ik studeer Biologie en denk dat ik één, twee punten lager haal voor mijn vakken dan wanneer ik niet zou roeien. Maar dat is de beslissing die ik heb genomen. Ik heb alleen vorig jaar in de vijfde periode een excursie gemist door deze selectie. Omdat roeiselecties vaak in juni zijn vraag ik me af of ik dat vak überhaupt nog ga doen.
Bij Minerva leerden we de eerste weekenden eerst met z’n achten tegelijk te roeien. Daarna kreeg je meer individuele coaching. Ik heb beter leren roeien, en kan nu bijvoorbeeld beter het tweede deel van de haal afstuwen. Bij deze acht voel ik bij elke haal bwoef, en de boot blijft ongestoord doorlopen. Je voelt ook belletjes langs de boot gaan door de snelheid. Dat geeft een kick.
Doordeweeks heb ik nu geen team en train ik bij Argo alleen in een skiff. Daarin word je met jezelf geconfronteerd. De acht is een lompe bak. Als je stiekem iets fout doet gaat ie toch verder. Ik zit ook regelmatig met Jochem van der Hout in een twee zonder stuurman. Dat is ook erg mooi. Dan voel je dat elke haal de boot een zwieper geeft.
Ik ben nu 21. Mijn doel is om me volgend jaar te plaatsen voor deelname aan de WK onder 23.’