Student - 3 december 2015

Bussemaker: ‘Geen collegegeld meer voor student-bestuurders’

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
2

Studenten hoeven binnenkort geen collegegeld meer te betalen als ze een jaar lang fulltime bestuurswerk verrichten. Daar gaat minister Bussemaker voor zorgen, zei ze gisteravond tegen de Tweede Kamer.

Besturen in Wageningen

Foto: Enkele Wageningse studentbesturen

De Kamer debatteerde eigenlijk over de democratisering van het hoger onderwijs, maar tussendoor haalde CDA-Kamerlid Michel Rog een oude wens van stal. Laat studenten geen collegegeld betalen als ze een bestuursjaar doen, opperde hij.

Studenten pleiten al jaren voor ‘collegegeldvrij besturen’. Wie een grote studentenvereniging leidt of in de studentenraad zit, volgt gewoonlijk geen onderwijs en verricht nuttig werk: waarom zou zo’n student dan ook nog eens collegegeld moeten betalen?

Momenteel is het voor studentbestuurders mogelijk om zich formeel uit te schrijven, zodat ze geen collegegeld verschuldigd zijn. Ze krijgen meestal wel een bestuursbeurs van hun instelling, maar kunnen niet lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs en verliezen ook de ov-studentenkaart. Dat maakt een bestuursjaar duur.

‘Ook voor studenten van wie de ouders niet zoveel kunnen bijdragen moet het mogelijk zijn een bestuursjaar te doen’, overwoog minister Bussemaker. Daarom wil ze ervoor zorgen dat studenten bij hun onderwijsinstelling ingeschreven kunnen blijven zonder collegegeld te betalen.

Rog was daar blij mee, maar begreep hij de minister goed? Wil ze het voor iedereen mogelijk maken of alleen voor studenten die niet of nauwelijks financiële steun krijgen van hun ouders?

Daar wilde minister Bussemaker niet op vooruitlopen. Ze komt er begin volgend jaar op terug bij de behandeling van een wetsvoorstel dat de medezeggenschap in het hoger onderwijs moet verbeteren.

De Wageningse studentenraad pleitte eerder ook voor ‘collegevrij studeren’. Intussen is de insteek om extra financiële compensatie van de universiteit te krijgen voor een bestuursjaar.

Re:acties 2

• Gerben

Lijkt mij dat de WUR hierdoor voet bij stuk kan houden, want er staat nieuwe compensatie voor de deur. Eerlijkheidshalve denk ik dat dit voor de studentbestuurders wel moet betekenen dat ze niet meer fysiek vakken kúnnen volgen - want dat lijkt me valsspelen.

• Dikkedakke

Dit bevestigd toch wel dat de Studentenraad een punt heeft met hun geschil.

• GT

*bevestigt