Nieuws - 18 maart 2010

Busjesweek (III)

Wat natuurlijk een beetje een saaie titel is. Deze blog had ook 'De achtervolging' of 'het zenuwcentrum' of 'het koningsjaar' kunnen heten. Dat was allemaal waar geweest.

De laatste dag zijn de rollen omgedraaid. Zestig sjaars begeleid door de introductiecommissie en de senaat vertrokken in alle vroegte uit Wageningen. Een van onze zeventien auto's kon ze nog volgen, tot ze achter de sjaarsbus in de file stonden. Bus stopt, sjaars eruit, boter op de ramen van de auto, bus deed de Houdini. De rest van de dag was het alsof we achter een spook aanzaten.
Zo'n grote groep met specifiek signalement kan niet onopgemerkt door Nederland bewegen dus zetten we moderne middelen in. Een van die middelen waren de sociale media. Luca schreef op haar facebook-muur: 'Gezocht: Groep eerstejaars studenten, ong. 60 man begeleid door 13 iets dikkere studenten in jasje-dasje. Ze reizen met OV en grote bussen. Goudgele tip = Goudgele rakker cadeau!!!' Daarmee bereik je natuurlijk het hele land.
Ons andere technische hulpmiddel was een prachtige kaart. Dat zag er op een gegeven moment zo uit.

Vanuit ons zenuwcentrum hielden we telefonisch contact met alle zeventien auto's en stuurden ze naar tactische locaties. Met de prikkertjes op de kaart hielden we bij waar ze waren. Dat was een hectisch gebeuren dat deed denken aan de CIA in een actiefilm: tien man achter computerschermen die naar elkaar en door een telefoon aan het schreeuwen zijn, met op de muur een landkaart geprojecteerd. Als je er was voelde het echt alsof je iets belangrijks aan het doen was.
Als we voor 22.00 het feest hadden gevonden wonnen we voor de tweede keer op rij en zouden we koningsjaar zijn. Om 21.40 hoorde een jaargenoot de typische stem van de assessor en vond daarmee de hele groep. Toen werd het hele jaar gemobiliseerd door ons zenuwcentrum en richting de markt van Arnhem gestuurd. Twee flitsboetes rijker vonden we om 21.55 het feest om aldaar een biertje te drinken op het gloednieuwe koningsjaar.