Nieuws - 17 maart 2016

Busjesweek Ceres na dag 1 afgelast

tekst:
Milou van der Horst

De busjesweek van Ceres is al na één dag afgelast, omdat er dronken sjaars langs de snelweg liepen en een praatpaal gebruikten om hulp in te roepen. In overleg met de politie heeft Ceres besloten de busjesweek te annuleren.

Foto: Lieve Bertha

Ceres organiseert ieder jaar de befaamde busjesweek, waarin eerstejaars worden ‘ontvoerd’ en ergens worden gedropt zonder telefoon en portemonnee. Ze moeten dan zelf zien thuis te komen. President Jeffrey van den Born: ‘Voor de busjesweek zijn er duidelijke regels gemaakt in samenwerking met de politie. Deze regels worden ook doorgecommuniceerd naar de eerste- en tweedejaars die meedoen met de busjesweek. Als deze regels worden overtreden staan daar straffen op, zoals schorsingen en taakstraffen.’ Deze week zijn de regels dus al op de eerste dag overtreden.

De politie kreeg telefoontjes van automobilisten dat er dronken mensen langs de snelweg liepen. In overleg met de politie is besloten dat de busjesweek verder geannuleerd moest worden. Van den Born: ‘De acht betrokkenen vormden een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Het is natuurlijk altijd vervelend om zo’n beslissing te moeten nemen, maar wanneer we niet meer garant kunnen staan voor een ieders veiligheid moeten we zo’n beslissing nemen.’ Volgens Van den Born bleven vervelende reacties uit. ‘Iedereen vond het vooral vervelend, maar begrijpt de beslissing.’

Ceres is nu passende sancties aan het treffen, in de vorm van schorsingen of taakstraffen. Daarnaast zijn er gesprekken gestart met de politie om het incident te evalueren en te bekijken hoe de busjesweek in het vervolg veiliger en beter kan, want ondanks eerdere incidenten in de busjesweek is het wel het plan het evenement in de toekomst door te laten gaan.