Nieuws - 10 februari 2014

Busje komt zo

tekst:
Roelof Kleis

De HOV-bus gaat in oktober dan toch eindelijk over de campus rijden. Na een jarenlange voorbereiding gaat komende maand het werk aan de nieuwe vrijliggende busbaan over de campus van start.

Te beginnen met het kappen van 214 bomen en boompjes van het Dassenbos tegenover Rikilt. Het groen wordt gecompenseerd met nieuwe aanplant tegen het Dassenbos aan een stukje westelijker. De bomenkap zorgde voor veel vertraging, omdat het Wagenings Milieu Overleg bezwaren maakte tegen de kap. Volgens woordvoerder Ad van der Have van het Facilitair Bedrijf is die kou nu uit de lucht.

De busbaan komt langs de noordkant van Akkermaalsbos en het verlengde daarvan, het fietspad naar de wijk Noord-West. De busbaan kruist de Bornsesteeg en loopt dan parallel aan Bronland langs Orion. Bij Friesland Campina sluit de busbaan met stoplichten op de Mansholtlaan aan. Bij de kruising met de drukke fietsroute Bornsesteeg komt een plateau met knipperlichten. Dat moet volgens Van der Have afdoende zijn. ‘Er zijn ervaringen met zo’n kruising op campus Uithof in Utrecht. We denken dat dit goed gaat.’ Om de overlast zo klein mogelijk te maken, wordt de kruising in de zomervakantie aangelegd.

De nieuwe HOV-lijn krijgt drie haltes op of bij de campus. De eerste komt aan de Mansholtlaan ter hoogte van Atlas. De huidige halte aan de andere kant van de rotonde wordt daartoe verplaatst. Midden op de campus komt dus de halte Forum. Op termijn is het de bedoeling dat hier ook een soort entreegebouwtje komt dat als een receptie voor de campus dienst gaat doen. De derde halte komt op het terrein van de campus dicht tegen Noord-West aan.

De provincie Gelderland houdt aanstaande donderdag (13 februari) tussen 19.30-21.30 uur in Impulse een inloopavond over de busbaan. Belangstellenden kunnen daar onder meer de precieze route zien. De busbaan over de campus gaat ten koste van de huidige lijn langs de Nijenoordallee.