Organisatie - 2 juni 2015

Bus mijdt 's avonds de campus

tekst:
Roelof Kleis
3

De HOV-bus rijdt vanaf augustus alleen overdag over de campus. ’s Avonds mijdt de bus de campus en rijdt over de Nijneoordallee. Dat blijkt uit de dienstregeling van vervoerder Syntus.

Met die oplossing komen Syntus en de provincie tegemoet aan de bezwaren van bewoners van de Tarthorst die de huidige lijn over de Nijenoordlallee kwijt dreigden te raken. Om verwarring te voorkomen krijgen de beide lijnen een eigen nummer. De route over de campus wordt lijn 84, de oude route over de Nijnenoordallee blijft lijn 88. Beide buslijnen pendelen tussen NS-station Ede-Wageningen en het busstation in Wageningen.

Het totaal aantal busritten tussen Ede en Wageningen blijft daarbij gelijk: zes keer per uur in de spits, vier keer per uur daarbuiten. Alleen de verdeling over beide lijnen varieert. Bij die verdeling wordt aangesloten bij de verwachte drukte. In de ochtendspits (07.45-10.15 uur) rijdt de bus vier keer per uur van Ede naar Wageningen via de campus, in de avondspits (14.15-18.15 uur) vier keer per uur in omgekeerde richting. Buiten de spits hebben beide lijnen een frequentie van twee keer per uur. ’s

Avonds en in het weekeinde rijden er dus geen bussen over de campus. Wie met de bus wil, moet dan net als nu een stukje lopen. ‘Wij hadden graag gezien dat de bus ook ’s avonds over de campus reed’, reageert woordvoerder Simon Vink desgevraag. ‘De campus gaat niet om vijf uur dicht. Er zijn avondcolleges, lezingen en PhD’s zijn nog tot laat aan het werk. Datzelfde geldt voor Friesland Campina en straks Plus Ultra. Maar we zijn vooral blij dat-ie in augustus eindelijk in bedrijf wordt genomen.’

Re:acties 3

• Geil met klasse

/edit: er zit een dikke lag in de website

• Sjors de Ridder

Ja maar twee keer per uur... Dus als je de bus net hebt gemist, kan je gaan lopen naar de volgende bushalte, omdat je anders zolang moet wachten. Ik voel zelf meer voor een spitsdienst die 4x per uur vanaf Ede via de campus terug naar Ede rijdt. En de normale 88 die 4x per uur de oude route rijdt de hele dag. Dan heb je tussen Ede en Campus 8x per uur een bus (huidige praktijk in de spits). De 6x per uur is veel te krap met de huidige pieken. 8x per uur biedt voor de reiziger meer zekerheid en meer service voor dezelfde prijs als het voorstel.

• Geil met klasse

Dat je een half uur moet wachten (of naar de andere halte moet lopen) geldt in principe slechts voor Hoevestein en de campus. Overige haltes worden door beide bussen aangedaan. Je hebt gelijk, maar het is een marginaal groepje mensen dat hier last van zou kunnen hebben indien ze de bus niet op tijd halen.

• Grootgeschapen met klasse

Dat je een half uur moet wachten (of naar een andere halte loopt), geldt in principe alleen voor Hoevestein of de campus. Overige haltes worden door beide bussen aangedaan. Je hebt gelijk, alhoewel deze maatregel slechts een marginaal groepje mensen betreft die hier last van zouden kunnen hebben, mits men de bus zou missen.

• Campusgebruiker

Hoe ver is dat extra lopen over de campus? 300 meter? En als je op de Lebo zit..?

• Hamkaas

Op de Lebo heb je juist bushalte Hoevestein. ;-)