Student - 10 juli 2008

Bungelende borsten in de bush

Een stage als spannend boek. Het is Geert van de Wiel aardig gelukt met Die Bushranger sal regkom, een verhaal van ruim driehonderd pagina’s over een jaar in Zuid-Afrika dat volgende week verschijnt. Van het regelen van een rit door de bush met een bloedmooie meid tot een neushoorn die ineens achter de bosjes ligt; hij kan het boeiend vertellen. Je hoeft bijna niet meer zelf op safari.

Om meer te leren over ecotoerisme, volgt biologiestudent Geert in 2006 een jaar een erkende opleiding tot veldgids, wildbeheerder en lodge manager; het was net zo duur als drie maanden stage in het Krugerpark, en je hebt er nog wat aan ook. Om een wandelende natuurencyclopedie te worden en verzorger van toeristen op safari moet hij uren studeren en met een Landrover de bush in, in het holst van de nacht opstaan en hard werken. Maar saai wordt het verhaal allerminst.
Beeldend beschrijft Geert hoe hij gehavend uit een boom komt na een vlucht voor een neushoorn en hoe hij stokt in zijn verhaal over een mierennest als er voor zijn neus twee prachtige borsten bungelen. Je lijdt mee als het dak van zijn kamer lekt en hij slaapt in de geur van beschimmelde sokken, en voelt de euforie als hij een trein olifanten ziet van een paar honderd meter.
Maar het verhaal boeit vooral omdat Geert zichzelf niet spaart. Rustig schrijft hij over zijn twijfels bij het doodschieten van een kip, en zijn stomme poging een dief te pakken te krijgen. Zijn liefde voor het land is alleen maar gegroeid: over twee weken emigreert hij met zijn vriendin – lees het boek – naar Zuid-Afrika om te gaan werken als onderzoeks- en projectmedewerker./Yvonne de Hilster

Geert van de Wiel – Die bushranger sal regkom. Uitgeverij Ndlovu-Umkhhoma. ISBN 9789081325523. Onder meer verkrijgbaar bij de WUR-shop en boekhandel Kniphorst in Wageningen. Zie ook www.debushrangers.blogspot.com.