Nieuws - 21 juni 2001

Buitenshuis

De jongste lichting van het Groningse studentencorps Vindicat interesseert zich te weinig voor de mores van de vereniging. E?n van de ouderejaarsleden van de vereniging heeft alle huisoudsten een brief geschreven om de 'ongeschreven' regels van de vereniging weer eens onder de aandacht te brengen. "Op woensdag eet je op de kroeg, woensdag en zaterdag ga je jasje-dasje naar de kroeg (..) (eerstejaars) huistaken doe je gewoon en je vindt het fantastisch om een stapje extra voor je huis te doen." De rector van het corps noemt de brief, die voor veel ophef zorgde, 'conservatief, maar goed voor de discussie.' (UK)

De Delftse student Wouter Couzijn heeft al vijf jaar geleden de ideale vervanger voor de tikkenteller ontworpen. Vorige week won hij er de ontwerpwedstrijd 'Tel je tikken' mee. De student ontwierp de teller die geen gebruik maakt van de tikkerpulsen van de KPN voor zijn studentenhuis. De teller registreert een pincode van de gebruiker en de begin- en eindtijd van de gesprekken. De teller is waarschijnlijk voor vijftig gulden te produceren. Couzijn heeft al contacten met fabriekjes in het verre Oosten die de teller willen maken. (Delta)

De verkiezingen voor de studentenraden van de Universiteit van Amsterdam zijn uitgelopen op een fiasco. De opkomst was slechts tien procent. Bij de faculteit Tandheelkunde nam zelfs maar anderhalf procent van de studenten de moeite het stemformulier in te vullen. Die opkomst zou overigens nog lager zijn uitgevallen als het stembureau niet had besloten de verkiezingen met vijf dagen te verlengen. Een voorlopige telling wees uit dat slechts twee van de 743 aankomende tandartsen al had gestemd. Ook in andere steden is de opkomst bij de verkiezingen laag: dertien procent in Tilburg, elf in Utrecht, tien in Maastricht. In Groningen gingen relatief veel studenten stemmen (34 procent). Studenten konden daar elektronisch stemmen en kregen elke keer dat ze inlogden bij het universitaire netwerk een oproep om te stemmen in beeld. (Folia)

De Eindhovense studentenbond ESVB dreigt zichzelf op te heffen. Als er voor de herfst geen nieuwe actieve leden komen, houdt de bond op te bestaan. De voorzitter van de ESVB wijt het gebrek aan leden aan de krappe studiebeurs en het afnemend idealisme van de studenten. Voor een doorstart zijn minstens vijf nieuwe actievelingen nodig. De ESVB is niet de enige studentenvakbond die het moeilijk heeft, vorig jaar ging de Tilburgse studentenbond al ter ziele. (Cursor)