Nieuws - 14 juni 2001

Buitenshuis

De Amsterdamse promovendus Erik B?hre heeft aangifte gedaan van mishandeling door de bewakingsdienst van de Universiteit van Amsterdam. Bij een protestactie werd de aio naar eigen zeggen hardhandig weggetrokken en op de grond gegooid. "Het was niets ernstigs, maar ik ben wel heel erg geschrokken." Collegevoorzitter Noorda vindt de zaak 'opgeblazen'. Volgens hem doet B?hre melodramatisch. "Ik ga toch ook niet opgewonden doen als iemand mijn pak ondersmeert met bloed." Een boze promovendus die zijn hand had opengehaald tijdens de actie veegde namelijk zijn bloedende ledemaat af aan Noorda's kostuum.

Bijbaantjes hebben geen invloed op de studieresultaten van studenten. Dat concludeert het Utrechts Univerisiteitsblad na een onderzoek onder driehonderd studenten. Zeventig procent van de studenten heeft een bijbaan. Zij halen volgens het onderzoek net zo veel studiepunten als studenten zonder baan. Gemiddeld halen de Utrechters 31 studiepunten per jaar en verdienen ze 634 gulden per maand bij. Baantjes in de horeca zijn het meest in trek, telemarketing en vakken vullen het minst.

Groningse biologen hebben vijfhonderd kokmeeuwkuikens gered. Verschillende proefkolonies van de kuikens zijn twee weken geleden tijdens een noordwesterstorm van de waddeneilanden weggespoeld. Van de vijfhonderd kuikens die de biologen in veiligheid wisten te brengen zijn er driehonderd ondergebracht bij een kokmeeuwenkolonie in Delfzijl, de andere tweehonderd zijn opgevangen in het laboratorium. De onderzoekers gebruikem de jonge meeuwtjes voor een onderzoek naar de hormoonhuishouding van de vogels.

Leidse studentenverenigingen gaan strengere regels opstellen voor alcoholgebruik. De overkoepelende Leidse kamer van verenigingen heeft een aantal maatregelen voorgesteld. Zo zouden de verenigingen happy hours en 'op rekening drinken' moeten afschaffen. Met name het niet langer schenken op rekening stuit op verzet van de verenigingen, omdat dat in strijd zou zijn met de traditie. | K.V.