Nieuws - 31 mei 2001

Buitenshuis

Veel bewoners van het Leidse studentencomplex de Pelikaan zijn het spuugzat. Het complex wordt de laatste jaren geplaagd door overlast van junks, drugsdealers en wapenhandelaren. Vooral studentes voelen zich onveilig: "Als ik 's avonds naar huis ga bel ik altijd eerst dat ik er over een half uur ben. Als ik niet binnen die tijd thuis ben moeten mijn huisgenoten alarm slaan." De bovenbuurman van student Ard Weede werd onlangs opgepakt voor wapenhandel. Alles wat los en vast zat werd van Weede's afdeling gestolen door junkies. "Ik ben nog een keer een junkie met een stofzuigerslang te lijf gegaan, maar die wist te ontsnappen." De studentenhuisvesting wil het complex veiliger maker door de bewoners strenger te selecteren. (Mare)

De internetsite eindexamen.nu van de Universiteit Twente en scholierenorganisatie LAKS is een daverend succes. Tienduizenden scholieren bezochten de site tijdens de eindexamens. Op eindexamen.nu staan uitslagen, informatie en tips. De belangstelling was zo groot dat de Twentse universiteit extra computers in moest zetten. ( UT nieuws)

De Vrije Universiteit is populair bij hbo'ers. De Amsterdamse universiteit trok vorig jaar negentien procent van de hbo'ers die doorstuderen aan de universiteit, in aantal zijn dit 907 studenten. De VU staat daarmee boven aan het lijstje van populaire universiteiten bij hbo'ers. Nijmegen staat op nummer twee met zestien procent. (Ad Valvas)

Promovendi van de Universiteit van Amsterdam zij ontevreden over het bod van de universiteit om hun arbeidsvoorwaarden te verbeteren. De promovendi krijgen in Amsterdam geen salaris maar een beurs, en zijn geen volwaardige werknemers. De universiteit heeft aangeboden die werknemerstatus nu wel te verlenen. Bovendien wil de UvA de minimumvergoeding optrekken van 3050 naar 3750 gulden per maand. Promovendi van wie de beurs in 2000 eindigde krijgen een eenmalige compensatie van 5000 gulden. De promovendi vinden dat zittende promovendi te weinig profiteren van de maatregelen. (Folia)

De wet Modernisering Universitair Bestuur is in Maastricht mislukt. Dat zegt een commissie die de medezeggenschap aan die universiteit evalueerde. De wet is bedoeld om het universiteitbestuur effici?nter te maken. Slechts een minderheid van de leden van de Maastrichtse medezeggenschapsraden zegt dat dat ook werkelijk gelukt is. De communicatie tussen bestuur en medewerkers laat te wensen over. Behalve het college van bestuur klaagden alle ondervraagden over gebrekkige informatievoorziening. Kort samengevat: de MUB nodigt uit tot regentengedrag, stelde ??n van de ondervraagden. (Observant)