Wetenschap - 13 juni 2002

Buitenshuis

AMSTERDAM - Vier studenten runnen hun eigen uitzendbureau in hartje Amsterdam. Ze willen graag andere studenten aan een bijbaan of stageplek helpen. Maar dan wel een baan waarbij je je hersens moet gebruiken. "Wij zijn er niet voor hulpen in de afwaskeuken." De oprichting begon met een studiedip van natuurkundestudent Tycho Huussen. Tijdens het leren van een tentamen thermodynamica, drie jaar geleden, besefte hij dat hij niets deed met zijn kennis. Behalve tentamens halen. Het plan werd geboren dat studenten hun kennis moeten toepassen in projecten van maatschappelijk belang. Het zeer goed lopende uitzendbureau is inmiddels verhuisd van de slaapkamer naar een souterrain. (Ad Valvas)

AMSTERDAM - Wil je je beide hersenhelften optimaal stimuleren, dan moet je gaan jongleren. Aldus Marloes Steenhuizen, student psychologie en medeorganisator van het twaalfde jongleerfestival. Jongleren is niet moeilijk, na een les van vijftig minuten is iedereen in staat om tenminste drie ballen in de lucht te laten circuleren. Een probleem dit jaar is de hal in Osdorp. Je kunt er niet 24 tot 48 uur achter elkaar met balletjes bezig zijn. Er is niet genoeg licht en het is er te koud om dag en nacht door te gaan. Erg frustrerend, want van 'het dan maar bier gaan drinken' krijg je energie en zin om te gaan jongleren. (Folia)

MAASTRICHT - "Oorspronkelijk is Go bedoeld om generaals op te leiden in het strategisch oorlog voeren." Erik van der Werf, aio computergames, verdiept zich al het jaren in het bordspel. Het is namelijk erg leuk dat computers er niets van kunnen. Volgens Van der Werf kunnen computers vrij aardig schaken maar van Go bakken ze weinig. Mensen kunnen namelijk vaak in ??n oogopslag de ruimtelijke structuur interpreteren. Doordat de aio nog wel twee jaar met zijn promotieonderzoek bezig is, zal hij Go nog wel blijven spelen. Maar hij durft niet in Japan en Korea te spelen. "Ik ben bang dat ik door de gemiddelde elfjarige van het bord gespeeld word." (Observer)

UTRECHT - Utrecht heeft zijn les geleerd. De universiteit heeft maatregelen genomen nu een eerstejaarsstudente hiv-ge?nfecteerd bloed in haar mond kreeg door het, in strijd met de voorschriften, met de mond op te zuigen. Utrecht is de enige universiteit waar de studenten relatief zo vroeg al praktische handelingen moeten verrichten. Dit komt doordat de co-schappen al vroeg in de studie worden gelopen. Volgens geneeskundedecaan Stoof is het niet verkeerd om deze handelingen eerder dan elders in het studieprogramma te hebben. Stoof: "Je maakt mij niet wijs dat ik een student van 19 niet hetzelfde kan leren als een student van 21." (U-Blad) | E.T.