Nieuws - 30 mei 2002

Buitenshuis

DELFT ? De winnaar van het Delftse Studentensongfestival is dit jaar een doorleefde walstango geworden. Het nummer van de groep Fisherman's Friends, een formatie rond de broers Bas en Thijs de Visser, sprong meteen tussen de vele liefdesballades uit. Bijna tandenknarsend, maar op een manier die niet banaal of uitgekauwd klinkt, zingt Bas over de behoefte om zijn gevoelens te uiten. De band werd geprezen om zijn originaliteit. Een vroegere winnaar van het Studentensongfestival is Guus Meeuwis. Maar de broers de Visser mikken niet op een hitnotering. Daarvoor vinden ze hun creatie te lang en te excentriek.

(Delta)

UTRECHT - Je kunt altijd nog wereldkampioen achteruitlopen worden. De Utrechtse student Gerard Cornelissen kreeg in 1993 het officieuze wereldrecord op de 400 meter achteruit in handen. Maar dit werd snel verbroken door de echte 'master' op dit gebied, de Italiaan Stefano Morselli. De Italiaan was vastbesloten om zijn record te verdedigen in Overvecht. Maar Cornelissen was er ook nog, en nam de leiding. Toch ging de overwinning ?n een nieuw wereldrecord naar Morselli. Bij de vrouwen is Karien Koppens wereldkampioen geworden. Ze is een stuk minder moe dan na een gewone 400 meter vooruitlopen. (U-blad)

AMSTERDAM - Studenten aan de VU kunnen nu een cursus volgen om vrienden met zichzelf te worden. En niet door 'tsjakka!' roepend in een doos met vogelspinnen te springen. Wel moeten de twaalf cursusvolgende studenten afkomen van het idee dat ze het nooit goed genoeg doen. "Want daardoor wordt heel veel ellende in de wereld veroorzaakt", vindt cursusleider Ellen Kersten. De deelnemers zien er uit als gemiddelde studenten; het zijn niet de meest trendy types, maar zeker ook geen muurbloemen. De opdracht voor de komende week is om iemand te bemoedigen. In het cursusboek is te lezen hoe dat moet.

Zo zullen in elk geval twaalf vrienden of familieleden van de cursisten een stukje blijer door het leven gaan.

(Ad Valvas)

GRONINGEN - Bedrijfskundedocenten zijn opgeroepen om de vrouwelijke studentes in hun collegezalen te 'spotten'. Ze moeten goed opletten welke dames slimme vragen stellen en goed presteren. De faculteit wil deze talentvolle studentes laten kennismaken met onderzoek. De toestroom van vrouwen in de wetenschap moet door deze ingreep vergroot worden. (UK) | E.T.