Nieuws - 23 mei 2002

Buitenshuis

EINDHOVEN - De Eindhovense studentenvakbond heeft zichzelf opgeheven. De bond, die al jaren een zieltogend bestaan leidde, probeerde het dit jaar nog ??n keer, maar toen ook dit jaar geen nieuwe bestuursleden gevonden werden, was het welletjes. De laatste bestuursleden buigen zich nu over de vraag waar het mis ging. E?n van de opties is dat de Eindhovense studenten zo tevreden zijn dat ze geen studentenbond nodig hebben. (Cursor)

LEIDEN - De 23-jarige informatica-student Floris van den Berg heeft zich enthousiast kandidaat gesteld voor de universiteitsraad. Hij blijkt de enige nieuwe kandidaat. Met zijn zelf opgerichte 'Vrijheidslaanpartij', genoemd naar de straat waarin hij woont, doet hij een gooi naar een zetel. Met ophangen van posters en het uitdelen van flyers in collegezalen en op het station gaat hij zijn naam bekend maken. Als eenmansfractie gaat hij de uitdaging aan. "Ik ben nogal opportunistisch te werk gegaan, dacht gewoon: dat lijkt me leuk. Als je je aansluit bij een bestaande groep moet je opboksen tegen de zittende leden en daar had ik weinig zin in." (Mare)

LEIDEN - "Ik bepleit geen godsdienstvrijheid voor de garnaal" aldus filosoof en dierenvoorvechter Paul Cliteur op het onbedoeld plots zeer actuele Forum Dier en Recht.

Daags na de moord op Pim Fortuyn was diens advocaat ook als spreker aanwezig. Strafpleiter Spong ontpopte zich op het forum als iemand met een enorme hoeveelheid dierenliefde. Zo is couturier Frans Molenaar volgens hem een dierencrimineel en er moet zelfs gedacht worden aan de instelling van een aparte 'dierenpolitie'. Ook moet iedereen zich uiteindelijk gaan bekeren tot het vegetarisme. Helaas had Spong zelf deze avond net nog een heerlijk stukje vlees verorberd.

Paul Cliteur: "Over honderd jaar zullen de mensen met afschuw de huidige positie van dieren bekijken. Net als wij tegenwoordig de slavernij scherp veroordelen." Spong vindt dat eskimo's niet van visvangst of bonthandel mogen leven. "Dan moeten die eskimo's maar emigreren naar zuidelijkere streken, daar is het leven toch veel aangenamer." (Mare) | E.T.