Nieuws - 16 mei 2002

Buitenshuis

AMSTERDAM - Pim Fortuyn studeerde in de jaren zestig en zeventig sociologie aan de Vrije Universiteit. Een medewerker herinnert zich vooral het haar dat Fortuyn als student nog had. "Vettig lang piekhaar en hij droeg een leren jasje." Een hoogleraar Liefdadigheid vertelt dat Pim toen al alles over etiquette wist. "Pim wist bijvoorbeeld uit welke broekzak van je jacquet je je grijze handschoenen moest laten uitsteken: de linker. En het was natuurlijk prachtig om iemand met zo'n vreselijk bekakt accent voor de belangen van de arbeidersklasse te horen opkomen. Hij was een gevoelig mens hoor, dat zag niet iedereen, omdat hij zo vreselijk schreeuwerig en dominant kon zijn. Maar in werkelijkheid was hij heel beminnelijk." Collegevoorzitter Wim Noomen herinnert zich hem met heel lang haar en behorend tot de linkse studenten, maar zijn manier van redeneren is sindsdien niets veranderd. Hij had dezelfde onverzettelijkheid die hij tot het laatst heeft gehouden. Een medewerker van het bezinningscentrum kenmerkte hem als een 'onplezierige man, een humorloze marxistische strateeg'. (Ad Valvas)

EINDHOVEN ? Aan de Technische Universiteit Eindhoven kennen ze bezuinigingen die netjes zijn. "Elke besparing is welkom op dit moment", zo zegt Susanne van den Berg van de Dienst Interne Zaken. Daarvoor is de actie 'opgeruimd staat netjes' in het leven geroepen. Het moet opgeruimder zijn op de faculteiten. De studenten worden met bedrukte servetten opgeroepen tot het zelf opruimen van het servies. Nog wel vergezeld met een bedankje en 'smakelijk eten'. Zo hoopt de universiteit te bezuinigen op opruimpersoneel en de aanschaf van serviesgoed. Opgeruimd staat netjes zullen we maar zeggen. (Cursor)

GRONINGEN - In studentenhuizen hebben wasmachines het nu eenmaal zwaar. Drie dagen per week zijn Vermeulen en de Jong in Groningen met hun wasautomatenverhuurbedrijf druk met machines bezorgen, ophalen en repareren. Vroeger verhuurde het bedrijf nog aan particulieren. Maar dat werd te gevaarlijk. Vermeulen had geen zin meer in agressieve mensen met pistolen. Studenten vindt hij niet agressief, en ze wonen met andere studenten in een huis waardoor er sociale controle is. "Bovendien willen ze geen last met deurwaarders en politie. Dat is niet goed voor hun carri?re." Meidenhuizen zijn favoriet omdat er nogal eens behabeugels uit de wasmachine tevoorschijn komen, terwijl de meisjes eromheen staan om commentaar te geven. Het record staat op dertien beugels in een wasmachine. (UK)

DELFT - Studenten in Delft twijfelen ernstig aan het Engels van hun docenten. En dat terwijl vanaf september toch het merendeel van de masteropleidingen op de Technische Universiteit Delft Engelstalig zal zijn. Uit een enqu?te blijkt dat 62 procent van de studenten meent dat de docenten slecht Engels spreken. Maar liefst 93 procent vindt dat de docenten dat via een cursus moeten bijspijkeren. (Delta) | E.T.