Wetenschap - 18 april 2002

Buitenshuis

LEIDEN - De Leidse rector prof. Douwe Breimer is in 1987 bespioneerd door de Stasi. Dat blijkt uit archiefstukken van de Oost-Duitse geheime dienst. Breimer was eind jaren tachtig directeur van een Leids farmacologisch instituut. De Stasi was op zoek naar geheime wetenschappelijke kennis en stuurde een informant naar het instituut. Die moest een poging wagen Breimer te werven als agent.

TWENTE - De meest voorkomende fraude onder Twentse studenten is nog steeds het aloude spiekbriefje. Modern spieken met SMS-berichtjes komt volgens een enqu?te nauwelijks voor. Dat blijkt uit een enqu?te onder studenten. Vrouwen frauderen volgens het onderzoekje vaker door te overleggen tijdens het tentamen dan mannen. Vijfendertig procent van de vrouwen geeft toe dat wel eens te doen tegen vijftien procent van de mannen. Mannen maken vaker onoorbaar gebruik van het geheugen van hun rekenmachine.

TILBURG - Ook fraudenieuws uit Tilburg. De Katholieke Universiteit Brabant wil internetfraude bestrijden. Een werkgroep moet in kaart brengen hoe vaak studenten delen van scripties zonder bronvermelding overnemen van internet. De schattingen van het aantal gevallen van deze vorm van fraude lopen uiteen. De voorlichter van de universiteit denkt dat het voor docenten onmogelijk is de fraude via het uitdijende internet te doorzien. Een docent informatiekunde denkt daar anders over: "Ik heb de indruk dat ik het bijna altijd door heb." Vooral bij Engelse scripties. "Vaak is de kwaliteit van het Engels in een deel van de scriptie tien keer beter dan in de rest van het stuk. Dan gaat er natuurlijk een lampje branden." | K.V.