Nieuws - 28 maart 2002

Buitenshuis

LEIDEN - Een Leidse fietsendief - noem me maar Sjonnie, dat versterkt mooi het clich? - heeft zo zijn principes, blijkt uit een portret door het Leidse universiteitsblad Mare. Fietsen met kinderstoeltjes jat hij niet. "Dat vind ik niet kunnen. Ze verkopen overigens voor geen meter." Sjonnie geniet van de spanning die het jatten oplevert: "Toen ik een paar jaar geleden mijn eerste fiets gapte genoot ik van de spanning. Sindsdien ben ik verslaafd geworden aan dat gewriemel tussen de rekken." Sjonnie geeft zijn klanten een belangrijke garantie: van een fiets die hij eenmaal gejat heeft, blijft hij de tweede keer af. (Mare)

TILBURG - De Tilburgse rector magnificus is boos op het weekblad Elsevier. Dat had op basis van een citatieanalyse gesuggereerd dat de Tilburgse universiteit zich beter om zou kunnen dopen tot hogeschool. De wetenschappelijke prestaties van de Brabanders zijn volgens Elsevier ver onder de maat. Volgens rector Frank van der Duyn Schouten is de gebruikte analyse echter ongeschikt om de prestaties van alfa- en gammawetenschappers te beoordelen. De KUB scoort volgens de gepikeerde rector regelmatig hoog in internationale vergelijkingen en werd onlangs nog uitgeroepen tot beste economiefaculteit van Europa. (Univers)

AMSTERDAM - Het Oude Testament staat ten onrechte te boek als bloederig, zegt een promovendus aan de VU. Er wordt heel wat afgefeest in de eerste delen van de bijbel. Denk maar eens aan de tocht door de Rode Zee. Het volk Isra?l, dat reddeloos in de val lijkt te zitten tussen het oprukkende Egyptische leger en de Schelfzee, wordt gered doordat God de zee tijdelijk drooglegt. De achtervolgende Egyptenaren verdrinken vervolgens massaal. Het volk Isra?l barst daarop aan de zee vol lijken in een feestelijk loflied uit. Je moet er even op letten, maar dan is het inderdaad ??n groot feest, dat Oude Testament. (Ad Valvas)

GRONINGEN - Alle reclameborden verdwijnen uit de gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen. Het bestuur van de universiteit heeft zich laten overtuigen door protesterende studenten en verklaart commerci?le uitingen taboe. De maatregel mag wat kosten, de reclameposters leverden zo'n 10.000 euro op. (UK)

UTRECHT - Studenten van de Utrechtse faculteit Sociale Wetenschappen zijn met ingang van komend studiejaar nooit meer dan 15 euro kwijt voor hun readers. Over een paar jaar wil de faculteit helemaal af van de bundels artikelen. Dan kunnen studenten het onderwijsmateriaal downloaden. De faculteit kreeg klachten van studenten over de steeds duurdere readers. | K.V.