Nieuws - 21 maart 2002

Buitenshuis

GRONINGEN - De verwarming in de tropische kas van de hortus botanicus in Haren is dit weekend definitief uitgezet. De universiteit van Groningen heeft geen geld meer over voor de plantentuin. Medewerkers van de hortus namen vorige week onder andere afscheid van de pronkstukken van de wetenschappelijke tuin: de twee eeuwen oude cicaspalm, die als zaadje naar Haren kwam, en de drakenkopagave die in 1861 kwam en vorig jaar voor het eerst bloeide.

UTRECHT - Het Utrechtse college van bestuur wil 1200 nieuwe kamers bouwen op universiteitscomplex De Uithof. De kamers moeten over een jaar of vijf klaar zijn en de kamernood oplossen waar Utrecht mee kampt. Over tien jaar ziet het Utrechtse bestuur een bruisende campus op de nu nog kale Uithof ontstaan, met caf?s en een supermarkt.

LEIDEN - Publicist Paul Scheffer schreef onlangs in NRC Handelsblad dat het Wim Kok was die de weg voor Pim Fortuyn heeft gebaand. De Leidse bestuurskundige Jouke de Vries is het roerend met Scheffer eens. De managementstaat die gegroeid is onder Lubbers en Kok heeft een broertje dood aan het publieke debat, stelt hij in zijn boek Paars en de managementstaat. De staat is zich onder Lubbers en Kok gaan gedragen als een bedrijf, het economische beleid was dan ook een eclatant succes, maar politici zijn volgens de hoogleraar vergeten dat het hun taak is het publieke debat aan te gaan over problemen. Dat heeft ruimte gemaakt voor de opkomst van Pim Fortuyn.

TWENTE - De financi?le man van het college van bestuur van de Universiteit Twente stapt op. Hij wil de rigoureuze bezuinigingsoperatie die Twente te wachten staat niet voor zijn rekening nemen. Twente heeft een ambitieus bouwplan waarvoor het 120 miljoen euro moet gaan lenen. De rentekosten die dat met zich mee zal brengen slaan een flink gat in de begroting. Het opgestapte bestuurslid Hugo Barbas vindt de benodigde bezuinigingen onacceptabel, ze snijden volgens hem 'tot diep in het bot' van de universiteit. De overige collegeleden vinden dat Barbas te vroeg vertrekt en hopen op financi?le steun van het ministerie van onderwijs. | K.V.