Nieuws - 7 maart 2002

Buitenshuis

ROTTERDAM - "Een klassieker onder de party drugs." XTC is volgens Erasmus magazine, het blad van de Erasmus Universiteit, onverminderd populair in het Rotterdamse uitgaanscircuit. Veel studenten laten het bier staan en geven de voorkeur aan een pilletje. "Onbeschrijfelijk lekker gevoel, slappe benen, hangende oogleden, druk op de borst, koud zweet, klamme handen, gespannen kaakspieren, vrijheid, versterkt vriendschapsgevoel, gelukzaligheid", beschrijft een student desgevraagd de effecten van de ideale partypil. Nog een tip uit wetenschappelijke hoek: stop met het gebruik na vijftig pillen. Daarna krijgen gebruikers volgens het Amerikaanse National Insitute of Health geheugenverlies, depressies en zelfs su?cidale gedachten. Of je de vijftig pillen binnen een paar maanden slikt of in twintig jaar maakt daarbij niet uit.

LEIDEN - Leidse politici dongen vorige week naar de gunst van de studenten. Tijdens het lijsttrekkersdebat veel aandacht voor veiligheid. De meest opmerkelijke suggestie kwam van de VVD: "Als iedere jongen 's avonds een meisje naar huis zou brengen, zou Leiden een stuk veiliger zijn." (Mare)

GRONINGEN - De universiteit van Groningen zet de briljante promovendus Whee Ky Ma in om scholieren te lokken voor de opleiding natuurkunde. Ma, die vorig jaar op 22-jarige leeftijd promoveerde, sprong als een kangoeroe op en neer om uit te leggen wat frequentieresonantie is en rekende voor dat Marco Borsato nooit werkelijk op water kan lopen. De scholieren waren enthousiast. De universiteit ook, het natuurkundepromotieteam blijft voorlopig op toernee. Zonder sterspeler Ma overigens, die vertrekt binnenkort naar Amerika. (UK)

TILBURG - Bij de universiteit Brabant gaan stemmen op om de promotieduur te verkorten van vier naar drie jaar. De komst van de zogenaamde onderzoeksmasters, waarbij studenten in de laatste fase van hun studie worden klaargestoomd voor promotieonderzoek, moet dat mogelijk maken. De directeur van de onderzoeksschool voor wetgevingsvraagstukken ziet wel brood in de verkorte promotieduur: "Er zijn potenti?le promovendi die nu afhaken omdat ze zich niet te lang willen vastleggen." (Univers) | K.V.