Nieuws - 24 januari 2002

Buitenshuis

UTRECHT - Utrechtse introductielopers liggen vanaf dit jaar voor ??n uur in bed. Tenminste, als het aan het college van bestuur van Nederlands grootste universiteit ligt. De bestuurders vinden dat de Utrechtse introductietijd serieuzer moet worden. Ze willen meer aandacht voor de inhoud van de studie en minder voor het uitgaans- en verenigingsleven. De feesten op de verenigingen zouden de eerste dagen van de introductietijd voor 1.00 uur afgelopen moeten zijn. De verenigingen leggen zich morrend neer bij het plan. "We kunnen wel tegen dit plan aanschoppen, maar verenigingen zijn afhankelijk van de subsidies van de universiteit." (Utrecht)

AMSTERDAM - Wageningse studentenwervers krijgen in China concurrentie van de Vrije Universiteit. De VU staat in maart op een beurs in Shanghai. Het is voor het eerst dat er een stand van de VU op een buitenlandse beurs staat. Net als Wageningen wil de VU ook alumni gebruiken om de Nederlandse opleidingen aan te prijzen. In het kader van het PR-offensief bezoekt collegevoorzitter Wim Noomen in april vier Chinese universiteiten. (Ad Valvas)

DELFT - De Technische Universiteit Delft wil dat Nederland zo snel mogelijk besluit om de Amerikaanse Joint Strike Fighter aan te schaffen. De regering en de Tweede Kamer twijfelen over de aanschaf van de vervanger van de F-16. Uitstel van de aanschaf komt TNO en de TU Delft erg slecht uit omdat ze al vijftig onderzoeksprojecten hebben ingediend bij de fabrikant van de straaljagers. Als de Nederlandse overheid alsnog besluit de Franse Rafaele aan te schaffen, lopen de onderzoeksinstellingen die opdrachten waarschijnlijk mis. (Delta)

MAASTRICHT - Veel Maastrichtse docenten klagen dat ze hun ei niet kwijt kunnen in het onderwijs. Het Maastrichtse onderwijssysteem is gebaseerd op pgo. Studenten zoeken veel zelf uit en leunen minder op de deskundigheid van docenten. Docenten krijgen daardoor het gevoel dat ze voor spek en bonen bij de onderzoeksgroepen zitten. Rector Kruseman wilde wel eens weten wat er waar was van de klachten en meldde zich als tutor van het blok 'Kortademigheid en pijn op de borst'. Volgens de rector waren de zes weken 'een waar feest'. De studenten van zijn groep haalden bovendien hogere cijfers dan gemiddeld en docent Kruseman zelf werd als beste beoordeeld. Zijn conclusie: ook andere hoogleraren moeten zich meer bemoeien met het onderwijs, zo kunnen ze ook talentvolle studenten scouten voor de wetenschap van morgen. (Observant) | K.V.