Nieuws - 17 januari 2002

Buitenshuis

NIJMEGEN - Nederlanders die spreken met een zachte g of ingeslikte e zijn even succesvol als telefonisch enqu?teur of verkoper als Nederlanders die perfect ABN spreken. Dat concludeert de Nijmeegse taalonderzoekster Marie-Jos? Palmen op basis van een onderzoek naar de invloed van geslacht en dialect op het succes van medewerkers van callcenters. Die factoren hadden, anders dan gedacht, geen effect. Nederlanders, zo blijkt uit het onderzoek, hebben overigens weinig op met telefonische enqu?teurs. Dertig tot veertig procent van de gebelden werkt mee, in sommige andere Europese landen is dat wel zeventig procent. (VOX)

TILBURG - De Katholieke Universiteit Brabant gaat haar naam wijzigen. Vanaf 1 september heet de Tilburgse universiteit gewoon Universiteit van Tilburg (UvT). En passant past de universiteit ook haar logo aan. Het oude driehoekje met de streepjes wordt vervangen door een klassieker ogend logo met de 'boom der kennis' in brons en donkerblauw. "Het zijn bestorven kleuren die passen bij een universiteit", volgens de ontwerper. De kwalificatie katholiek verdwijnt niet van het Tilburgse briefpapier, onder het logo komt te staan: 'ge?nspireerd op de katholieke traditie'. (Univers)

AMSTERDAM - Een dronken bewoner van de Amsterdamse studentenflat Uilenstede heeft zijn buurvrouw de schrik van haar leven bezorgd.

In de nacht van 26 op 27 december stormde de politie gehuld in kogelvrije vesten bij haar binnen en nam haar mee naar het bureau. De politie verdacht haar ervan met een pistool op de studentenflat te hebben geschoten. Later bleek haar buurman de werkelijke dader te zijn. Hij had in een dronken bui met zijn gaspistool in de lucht geschoten. Geschrokken van zijn actie had hij daarna het pistool bij zijn buurvrouw op het balkon gegooid. De dronken buurman heeft twee dagen vastgezeten op het bureau. (Ad Valvas)

TWENTE - Vier studenten van de Universiteit Twente hebben een alternatieve telefoontikker ontworpen en gaan die aan de man brengen. De Twentenaren wonnen vorig jaar de tweede prijs in de ontwerpwedstrijd 'Tel je tikken'. Het winnende Delftse ontwerp bleek te duur. De Twentse teller gaat 75 euro kosten en werkt met een uitneembare module, die tweemaandelijks de geregistreerde gesprekken vergelijkt met de online KPN-telefoonrekening. (HOP) | K.V.