Nieuws - 10 januari 2002

Buitenshuis

AMSTERDAM - Studenten van de Vrije Universiteit willen graag een laptop kopen via de universiteit. Ruim de helft van 1600 ondervraagde studenten gaf in een enqu?te aan dat ze de computervoorzieningen van de universiteit onder de maat vindt. Ze kopen graag een laptop, omdat die zowel thuis als op de universiteit te gebruiken is. Studenten natuurkunde kunnen al een laptop kopen, zij betalen 900 euro voor de draagbare computer. De Amsterdamse studentenraad ziet een laptopproject voor de hele universiteit wel zitten, maar waarschuwt voor het risico op rsi. De computerafdeling van de VU zegt zich van dat probleem bewust te zijn en wil plekken aanleggen waar studenten hun laptop kunnen aansluiten op een groot beeldscherm en toetsenbord.

MAASTRICHT - De Transnationale Universiteit Limburg zit in geldnood. De universiteit is waarschijnlijk genoodzaakt haar opleiding levenswetenschappen te staken. De transnationale universiteit is een project van de universiteit Maastricht en zou helemaal door externe financiers betaald moeten worden. Tot nu toe is onvoldoende geld gevonden. De universiteit heeft de plannen voor de opleiding levenswetenschappen, die aan zo'n honderd mensen werk zou bieden, in de ijskast gezet.

TWENTE - De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ziet niets in de nieuwe opleiding geneeskunde die de universiteit Twente wil beginnen. De KNAW is bang dat een nieuwe opleiding het onderzoek in de medische wetenschappen verder zal versnipperen. De universiteiten in Twente en Tilburg hebben plannen om een geneeskunde opleiding te beginnen nu de overheid het aantal geneeskundestudenten wil vergroten. De Twentse Universiteit is niet onder de indruk van de kritiek. Versnippering is volgens het college van bestuur niet aan de orde omdat Twente gebruik wil maken van hoogleraren van andere universiteiten. | K.V.