Wetenschap - 29 november 2001

Buitenshuis

LEIDEN - B?ta's saai? Niet in Leiden. De gemoederen op de faculteit Wiskunde en natuurwetenschappen zijn nog steeds verhit na seksuele uitspattingen tijdens een faculteitsfeestje. Op het feest met als thema Parijs gingen drie vrouwen compleet uit de kleren en trok een mannelijke stripper een studente op het podium om haar vervolgens onzedelijk te betasten. Een aantal bezoekers, waaronder de studente, verlieten boos het festijn. Een Indonesische studente gaf toe eerst geschokt te zijn, maar reageerde een paar dagen later nuchter: "Nederlanders zijn erg open minded. In mijn land zou de universiteit de volgende dag zijn platgebrand." (Mare)

AMSTERDAM - De wetenschappelijke collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn in gevaar. Conservatoren waarschuwen dat er te weinig geld is voor de computercollectie, de hersenpreparaten op sterk water en de gedroogde planten van het herbarium. "B?ta's hebben geen historisch besef", klaagt een gepensioneerde fysicus. Niet zo lang geleden werden er nog honderd jaar oude spectrografen zomaar in de container gedumpt. Vooral de collectie van de voormalige vakgroep Experimentele dierkunde bevat juweeltjes, van een doorgesneden mensenpenis op sterk water tot preparaten van de hersentjes van het vlekeendje. (Folia)

GRONINGEN - Een comit? van studenten dat pleitte voor drie minuten stilte voor de oorlogsslachtoffers in Afghanistan heeft bot gevangen bij het Groningse universiteitsbestuur. Het bestuur wil zich niet mengen in politieke conflicten. Waarom dan wel stilte voor de Amerikaanse slachtoffers?, wilden de studenten weten. "Die drie minuten waren niet verordonneerd door het college, maar er was om gevraagd door onze regering", antwoordde collegevoorzitter Kuipers. De Universiteit van Amsterdam wees al eerder een soortgelijk verzoek van studenten af. (UK)

DELFT - Een groep Delftse en Amsterdamse studenten heeft de drieduizend kilometer lange race voor zonne-energiewagens door Australi? gewonnen. De wagen brak alle records. De Nederlandse studenten waren de eerste debutant die de race won, brak het record aantal kilometers op ??n dag, en haalde de hoogste topsnelheid met 100 kilometer per uur. (Delta)

UTRECHT - De Universiteit Utrecht zal over een paar jaar waarschijnlijk flink moeten bezuinigen. De universiteit wil veel geld gaan stoppen in nieuwe gebouwen. Omdat de universiteit door een lichte terugloop van het aantal studenten ook minder inkomsten wacht, moet er op termijn ongeveer vijftig miljoen gulden worden bezuinigd. Het Utrechtse college van bestuur wil bezuinigen op onderzoekondersteuning, maar wil het onderwijs ongemoeid laten. (U-blad) | K.V.