Nieuws - 22 november 2001

Buitenshuis

AMSTERDAM - De invoering van de euro gaat medewerkers en studenten van de Vrije Universiteit geld kosten. De prijzen in de kantine gaan na de invoering van de nieuwe eenheidsmunt flink omhoog. Een kop soep, 75 eurocent, en een gebakken ei, 70 eurocent, worden zo'n 35 procent duurder. Studenten zonder chipper zullen nog duurder uit zijn. Wie na 1 januari contant wil betalen, moet een toeslag van vijf tot tien procent betalen. (Ad Valvas)

LEIDEN - Buitenlandse studenten van Wageningen Universiteit zijn niet de enige die klagen over hun huisvesting. Ook Leidse buitenlanders zijn niet tevreden. De 170 studenten die tijdelijk in het Boerhaavekwartier wonen, klagen over de slechte toestand van hun kamers. Een Duitse en een Amerikaanse student lichten hun klachten toe in universiteitsblad Mare. Bij hun aankomst lekte het dak in de enige televisie, werkten koelkast en wasmachines niet en liepen ratten op de begane grond. De huisvester heeft de bewoners een vergoeding gegeven van 150 gulden voor de maanden augustus en september, maar wil de huur niet verlagen omdat de grootste problemen achter de rug zouden zijn. (Mare)

UTRECHT - De bedrijfsbeveiliging van de Universiteit Utrecht heeft het druk sinds de Utrechtse serieverkrachter weer actief is. De beveiligingsbeambten doen vaker hun ronde over het terrein van de universiteit, en worden vaak gevraagd vrouwen naar de parkeerplaats te begeleiden. Rond vijven lukt dat niet altijd, omdat het dan te druk is. De beambten houden dan telefonisch contact met de vrouwen totdat ze bij de auto zijn. De serieverkrachter maakte onlangs twee nieuwe slachtoffers nadat hij vijf jaar lang niet actief was geweest. De Utrechtse politie heeft inmiddels 850 tips binnengekregen over de dader. (U-Blad)

DELFT - Werkgevers durven weer eisen te stellen aan jonge ingenieurs nu de arbeidsmarkt licht inzakt. Het Delftse bemiddelingsbureau Supair heeft het nog steeds erg druk, maar merkt dat werkgevers meer vragen stellen voordat ze met een kandidaat in zee gaan. Het technisch weekblad rapporteerde onlangs dat het aantal vacatures voor technici snel daalt. Vooral consultancybureaus en ict-bedrijven hebben geen behoefte meer aan jonge ingenieurs. (Delta) | K.V.