Nieuws - 8 november 2001

Buitenshuis

UTRECHT - Utrechtse studenten zullen in de toekomst vroeger uit de veren moeten. De universiteit wil haar bedrijfstijd verlengen. Studenten moeten daarom gaan wennen aan colleges die om acht uur 's morgens beginnen of pas om zeven uur 's avonds eindigen. Collegezalen in de binnenstad worden wellicht gesloten. Zo wil de universiteit haar gebouwen effectiever gebruiken. De kostenbesparing is nodig om investeringen in de gebouwen mogelijk te maken. Utrecht denk tussen de 1,2 en 1,6 miljard gulden nodig te hebben voor haar bouwplannen. (U-blad)

GRONINGEN - Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen wil strengere regels voor reclame op de universiteit. Een bedrijfslogo op collegedictaten en proefschriften is bijvoorbeeld taboe. Een multimediazuil met informatie over stageplaatsen bij bedrijven wordt verplaatst. Aanleiding voor de maatregelen is een studentenprotest bij de opening van het academisch jaar. De studenten bezetten de Aula om te protesteren tegen de toenemende invloed van bedrijven op de universiteit. (UK)

LEIDEN - Zeven boze Leidse barakbewoners hebben hun zin gekregen, de noodwoningen in Oegstgeest mogen voorlopig blijven staan. De zeven blokkeerden vorige week het kantoor van de Leidse studentenhuisvester SLS om te protesteren tegen de sloop van de barakken. De actie had succes, zeven van de 22 barakken blijven staan, bovendien hoeven de bewoners wegens achterstallig onderhoud geen huur te betalen. (Mare)

AMSTERDAM - Omdat slechts de helft van de nieuwe studenten van de Vrije Universiteit meedoet met de introductieweek wilde de VU dit jaar een na-introductie organiseren. Meer dan twintig organisaties wilden de Amsterdamse eerstejaars alsnog laten kennismaken met het studentenleven. Het plan mislukte. Van de drieduizend studenten die een uitnodiging kregen, toonden er slechts achttien belangstelling. Co?rdinator Eric Jan Hartstra: "We hebben het geprobeerd, maar blijkbaar is belangstelling minimaal. Dat weten we dan voor de volgende keer." (Ad Valvas)

TILBURG - Tilburgse wetenschappers hebben geen last van vliegangst. De omzet van het reisbureau van de universiteit is weer op het niveau van voor 11 september. Een medewerkster van het reisbureau verbaast zich over de houding van de wetenschappers. "Noem het nuchterheid, noem het wereldvreemdheid, maar feit is dat wetenschappers niet eens meer beginnen over risico's. Wij moeten er zelf over beginnen omdat het inchecken is vervroegd vanwege extra veiligheidsmaatregelen. Het geven van lezingen weegt blijkbaar zwaarder dan mogelijke angsten." (Univers)