Nieuws - 25 oktober 2001

Buitenshuis

TWENTE - Het zijn roerige tijden voor de bestuurders van de Universiteit Twente. De medezeggenschapsraden en de decanen klagen steen en been over het functioneren van het college van bestuur. Dat zou het draagvlak voor zijn beleid steeds meer verliezen. De decanen hebben een brief geschreven aan de raad van toezicht, de baas van het college van bestuur, over de oplopende crisis. Reden voor de bestuurscrisis zijn ambitieuze bouwplannen. Voor het realiseren van de plannen wil het Twentse bestuur stevig bezuinigen op het ondersteunend personeel. Als klap op de vuurpijl is de voorzitter van de raad van toezicht in opspraak geraakt. Hij zou met de creditcard van zijn oude werkgever, busbedrijf Connexxion, bordeelbezoek hebben betaald. (UT-nieuws)

UTRECHT - Net als Wageningen heeft ook de universiteit van Utrecht een verouderd gebouwenbestand. De meeste gebouwen zijn zo'n dertig jaar oud en hard toe aan een opknapbeurt. Het Utrechtse college schat dat er de komende tien jaar 1,2 tot 1,6 miljard gulden nodig is voor de huisvesting. Dat geld is er niet. Het college van bestuur stelt de decanen daarom voor de keus: meer geld voor gebouwen betekent minder geld voor onderzoek. Het Utrechtse college vindt dat de universiteit te weinig geld van de Nederlandse overheid krijgt voor het onderhoud. (U-blad)

AMSTERDAM - Hoe moeilijk is het een bestaan van een bioterrorist? Dat valt mee volgens de Amsterdamse microbioloog Hans Zaaijer. De miltvuurbacterie was tot voor kort bij verschillende wetenschappelijke instituten gewoon te bestellen. "Daarvoor hoefde je echt niet per se naar de voormalige Sovjet-Unie. Als je eenmaal een bacteriestam hebt is de anthrax-bacterie vrij gemakkelijk verder te kweken." Grootschalige miltvuurterreur is volgens de Amsterdammer niet te verwachten. "Het is een heel gepruts om anthrax zo fijn te vernevelen dat je een grote groep mensen treft." (Ad Valvas)

NIJMEGEN - Nederlandse universiteiten spiegelen zich graag aan een succesvolle buitenlandse instelling. Diverse universiteitsbestuurders hebben hun instelling in het verleden uitgeroepen tot het Nederlandse Harvard of MIT. Heel Nederland wil tenslotte tot de top behoren. Zo ook de bestuursleden van het Nijmeegse Radboudziekenhuis. Die zien zichzelf in een nieuw strategisch plan als 'spil van Health Valley Oost-Nederland'. (VOX)