Wetenschap - 20 september 2001
Buitenshuis
AMSTERDAM - De redacteur van het blad van de Vrije Universiteit Ad Valvas hoefde geen contract te ondertekenen toen hij zich inschreef voor de introductie van studentenvereniging LANX. De undercoveractie leverde geen dramatisch verhaal op. De ontgroening bleef beperkt tot milde pesterijtjes en licht verbaal geweld. De 'novieten' moesten bijvoorbeeld verplicht urenlang ernstig naar het portret van de koningin kijken en de namen van de leden van de senaat inclusief functie-omschrijving en voorletters, uit het hoofd leren. Maar ze werden met geen vinger aangeraakt. De kampleiding legde de undercover-journalist geen strobreed in de weg toen hij het na een paar dagen voor gezien had. Twee kampleiders brachten hem keurig naar het station. (Ad Valvas)
LEIDEN - De Leidse lexicograaf Piet Sterkenburg heeft vijftien jaar gezocht naar vloeken en verwensingen in het Nederlandse taalgebied. Het resultaat: 700 bladzijden vol vloekwoorden. In het boek 'Vloeken' staan verwensingen van 1245 tot 2000 beschreven met herkomst en emotionele waarden. Nederlanders gebruiken volgens hem graag ziekten in verwensingen, Vlamingen houden het liever bij uitwerpselen. 'Eet kraakporselein dan schijt ge scherven' bijvoorbeeld. Bij de jonge generatie zijn volgens de onderzoeker lichaamsafscheidingen als pus en slijm populair. (Mare)
DELFT - Het gaat slecht met de studentenbonden in Nederland. De Eindhovense studentenbond heeft zichzelf vorig jaar, door een gebrek aan vrijwilligers gedwongen, zelfs al opgeheven. Maar ook de traditioneel grote Delftse bond VSSD heeft het moeilijk. Zij kon dit jaar geen bestuursleden vinden. De ledenraad van de bond heeft daarom een interim-bestuur aangesteld. Ook in Groningen en Enschede zijn te weinig vakbondsbestuurders te vinden. (Delta)
MAASTRICHT - De onderwijsgroepen bij de rechtenfaculteit in Maastricht zijn te groot. Tutoren kunnen de discussies in de groepen van negentien niet in de hand houden. Studenten zijn niet verplicht om op te komen dagen. In de praktijk zitten er daarom haast nooit negentien studenten bij elkaar, maar dat zou kunnen gaan veranderen door de invoering van een bindend studieadvies. Daardoor worden de wegblijvers na een jaar verwijderd en blijven alleen de harde werkers over. Een onderzoekje van de faculteit heeft uitgewezen dat in dat geval de groepen onhandelbaar worden. Een groep van veertien is wel te doen. (Observant)