Nieuws - 13 september 2001

Buitenshuis

TWENTE - De Universiteit Twente bereidt zich voor op een flinke bezuinigingsoperatie. De raad van bestuur heeft gewaarschuwd dat er flinke klappen zullen vallen. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Het bestuur wil 35 miljoen bezuinigen om te kunnen investeren in een ambitieus bouwplan en vernieuwing van het onderwijs. Voor 1 december wil het college het reorganisatieplan op hoofdlijnen presenteren.

GRONINGEN - Groningse studenten hebben de opening van het academisch jaar aangegrepen om te demonstreren tegen de toenemende invloed van het bedrijfsleven op universiteiten. Tientallen studenten bezetten de Aula enkele uren voor de openingsplechtigheid. Nadat het college van bestuur de bezetters een nader gesprek en spreektijd tijdens de plechtigheid had toegezegd werd de bezetting vlak voor het begin van het programma opgeheven. De bezetters eisten verder het verwijderen van een reclamezuil uit de universiteitsbibliotheek. De zuil, waarop bedrijven stageplaatsen kunnen aanbieden, is volgens de studenten h?t symbool voor de vercommercialisering van de universiteit. De zuil blijft ondanks het protest voorlopig staan. (UK)

LEIDEN - De Universiteit Leiden praat met businessschool Nyenrode over samenwerking. De twee instellingen willen samen een opleiding bedrijfswetenschappen in Leiden opzetten. Er zijn nog geen knopen doorgehakt over de samenwerking, maar een gezamenlijke postdoctorale of mastersopleiding lijkt logisch, volgens de universiteitsvoorlichter. (Mare)

AMSTERDAM - Ook de Vrije Universiteit gaat zijn pijlen op China richten. De VU wil er aio's gaan werven. Een missie gaat in oktober vier grote Chinese universiteiten bezoeken om mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken. De VU hoopt vooral promovendi te vinden voor de exacte en medische faculteiten. Die kunnen moeilijk aan Nederlandse aio's komen. (Ad Valvas)

DELFT - Studies aan de Technische Universiteit Delft zijn te makkelijk. De propedeuse zou zwaarder moeten worden. Dit keer is het geen zure hoogleraar of ambitieuze bestuurder die klaagt over het niveau van de 'student van tegenwoordig', maar een oud- voorzitter van de studentenraad. Volgens Jeroen Koppelmans verdoen studenten hun tijd met bijbaantjes die niet relevant zijn voor de studie. Daarmee staan ze de ambitie van de universiteit in de weg om een 'uitstekende' ingenieur af te leveren. Delftse studenten doen langer over hun studie dan hun collega's in Eindhoven en Twente.