Nieuws - 6 september 2001

Buitenshuis

AMSTERDAM - Piekerende studenten van de Vrije Universiteit krijgen binnenkort hulp van hoogleraar klinische psychologie. In vijf avondbijeenkomsten gaat de psycholoog prof. dr. Ad Kerkhof sombere studenten leren hoe ze rationeler om kunnen gaan met hun gepieker. Dat kan onder andere door aan te geven wat de ergste gevolgen zijn van de gebeurtenissen waar ze bang voor zijn, of gepieker doelbewust af te wisselen met positieve gedachten of afleiding. (Ad Valvas)

LEIDEN - Zestien studenten verbrandden tijdens de Leidse introductieweek hun voeten nadat ze bij Emile Ratelband over een bed van hete kolen hadden gelopen. Volgens Ratelband hadden de studenten zich niet aan zijn instructies gehouden: aan koel mos denken, voeten vegen en tsjakka roepen. De Leidse hoogleraar hoge-energiefysica Hans Uno Bengtson loopt ook over hete kolen als demonstratie bij het vak warmteleer. Hij doet dat met een rotsvast vertrouwen in de fysica en zonder mentale trucs. Voor wie denkt dat hij toch stiekem aan koel mos denkt, heeft hij een experiment: dip een barbecueworstje een aantal keer kort in de hete kolen en je zult zien dat het niet aanbrandt. "Maar weinig mensen zullen volhouden dat het worstje zich op koel mos heeft geconcentreerd." (Mare)

UTRECHT - Excellente onderzoekers en docenten van de Universiteit Utrecht moeten sneller hoogleraar kunnen worden. Het college van bestuur wil de uitblinkers een aanstelling als hoogleraar geven voor vijf jaar. De nieuwe talenten krijgen geen leerstoelgroep, maar wel promotierecht. De gewone hoogleraar gaat in Utrecht voortaan als 'full professor' door het leven. (U-blad)

GRONINGEN - Gertjan Laan, een vijfdejaars student economie, is door de universiteit van Groningen benoemd tot huisdichter. Zoals de dichter des vaderlands Gerrit Komrij po?tisch commentaar geeft bij grote nationale gebeurtenissen, gaat Laan Groningse verwikkelingen verslaan in dichtvorm. De huisdichter is uitgekozen op basis van een gedicht dat hij schreef over het thema 'een nieuw academisch jaar'. Het gedicht werd voorgelezen tijdens de opening van het academisch jaar.