Wetenschap - 22 maart 2001

Buitenshuis

Buitenshuis

De Leidse universiteit heeft reclameposters voor een 'Kamasutra-beurs' verwijderd na klachten van drie studentes. De studentes vonden dat de reclame voor de erotische beurs niet thuishoort op een universiteit. Ze hadden de poster in een doorzichtig roze gordijn gehuld en voorzien van de tekst: 'Heden Peepshow'. Na een telefoontje van een journalist heeft de Leidse afdeling voorlichting de poster onmiddellijk laten verwijderen. De voorlichtster had de posters overigens zelf niet gezien voordat ze opdracht gaf ze te verwijderen.

De universiteit Eindhoven is op zoek naar de oorzaak van een mysterieuze ontploffing van twee zuurkasten. De ramen van de zuurkasten verbrijzelden kort nadat een promovendus een chemische reactie had ingezet. Toch denkt de universiteit niet dat die de oorzaak is van het ongeluk. De reactie was ongevaarlijk en bovendien nog niet op gang gekomen. TNO onderzoekt nu of de ramen van de zuurkasten wellicht onder grote spanning stonden. De aio is in het ziekenhuis opgenomen met een stuk glas in zijn bovenbeen.

De benoeming van zeven vrouwelijke hoogleraren door de Vrije Universiteit heeft nogal wat stof doen opwaaien. De vrouwen hebben een speciale aanstelling gekregen: vijf jaar lang, een dag per week. 'Zielig' vindt de voorzitter van de FNV-vrouwenbond omdat de vrouwen geen volwaardige leerstoel hebben gekregen. Tineke Willemsen, hoogleraar emancipatie aan de Katholieke Universiteit Brabant is juist jaloers: "De VU heeft er nu voor de vrouwelijke studenten zeven nieuwe rolmodellen bij. De KUB met zijn nieuwe maatregel heeft nog geen enkele nieuwe vrouwelijke hoogleraar binnengehaald. De stand is dus duidelijk 7-0 voor de VU."

Onderzoekers en studenten van de Katholieke Universiteit Brabant kunnen binnenkort niet meer werken met WordPerfect of Netscape. De universiteit wil niet meer betalen voor de licenties omdat de meeste mensen de programma's Outlook en Word van Microsoft gebruiken. Een universitair docent informatietechnologie maakt zich zorgen. Hij is bang dat Microsoft te veel macht krijgt. "Straks is de informatievoorziening van het hele onderwijs afhankelijk van deze gigant."

In zijn column in het Delftse universiteitsblad Delta stelt de oud-Wageninger prof. dr. ir. Salomon Kroonenberg het haantjesgedrag van de Delftse universiteitsbestuurders aan de kaak. "Het is bij de TU mode om zichzelf zo hard op de borst te trommelen dat het in de hele wereld is te horen. Maar omdat ieder??n in de wereld zich op de borst trommelt is het resultaat ruis. Een universiteit hoort daarboven te staan. Een universiteit verdient het meeste respect wanneer zij een kritische discussie over haar eigen functioneren aanmoedigt."