Nieuws - 1 maart 2007

Buitenmens wordt boswachter

Reinhart van Norel, derdejaars Bos- en natuurbeheer op Van Hall Larenstein in Velp, loopt stage bij het Geldersch Landschap, op Landgoed Staverden. Hiermee hoopt hij dichter bij zijn droom te komen: boswachter worden.

450_nieuws.jpg
‘Ik loop mee met iemand die hier boswachter en opzichter is. Ik vind het echt een prachtige baan, heel afwisselend, vandaar dat ik graag bij hem mijn stage wil doen. Het werk dat ik nu doe is ook heel afwisselend. Ik ben vrij veel buiten, krap de helft van de tijd. Soms ga ik met mijn begeleider mee, maar als ik het zelf kan, doe ik het vaak alleen.
Ik doe onder andere houtmeten, waarbij ik dikte en hoogte van de bomen opmeet. En ik wijs toekomstbomen aan. Dat zijn bomen die je graag in de toekomst in je bosbeeld zou willen zien. Dat kunnen bomen zijn die heel geschikt zijn voor de houtproductie en daarom waardevol zijn, maar het kunnen ook gewoon hele mooie bomen zijn. Dan gaat het meer om het sfeerbeeld van het bos. Het is allemaal geïntegreerd bosbeheer, dus deze bossen dienen voor houtproductie, natuur én recreatie. Die toekomstbomen worden dan vrijgesteld, eromheen worden bomen weggehaald.
Maar ik zit ook vaak op kantoor en dat is ook leuk. Ik verwerk de gegevens die ik buiten opmeet en bereken bijvoorbeeld cijfers voor de houtoogst. Soms moet ik de houtoogst al toedelen aan kopers. En ik maak planningen voor onderhoud van natuurterreinen. Daarnaast schrijf ik mee aan de onderhoudsplannen voor de kastelen Staverden en Kannenburg. Niet het vastgoed zelf, maar alles eromheen. Dat zijn meer parkbossen. Dus ook dat is heel afwisselend, ik vind het wel een mooie verdeling tussen buiten- en binnenwerk.
Het is ook logisch dat je als hbo-student veel op kantoor zit. Maar als het mooi weer is, zou ik wel willen dat alles buiten was. Het zijn prachtige terreinen. Heel divers. Beukenbos, eikenbos, beekdalen met veen en broekbossen, echt mooi. En dan heb je nog de kastelen en nostalgische boerderijen. Een mooie plek om stage te lopen.
Na mijn opleiding wil ik hetzelfde werk gaan doen. Ik wil al heel lang boswachter worden. Dat is waar ik deze opleiding voor doe. Ik ben altijd een buitenmens geweest. Je zult mij niet achter een computer zien zitten spelletjes doen of chatten. Als het kan, ben ik buiten. Ik wil van mijn hobby mijn beroep maken eigenlijk. Het is niet makkelijk om een baan als boswachter te krijgen, maar ik hoop met deze stage weer nuttige ervaringen op te doen. Uiteindelijk zal het wel lukken.’