Nieuws - 1 januari 1970

Buitenmelk echt gezonder dan stalmelk

De bewering dat melk van weidekoeien gezonder is dan melk van stalkoeien, klopt. In de melk van koeien die buiten grazen zit een beduidend hoger percentage onverzadigde vetzuren. Dat blijk uit onderzoek van Wageningen Universiteit.

Dr. Anjo Elgersma van de leerstoelgroep Gewas- en onkruidecologie heeft samen met onderzoekers van onder meer NIZO food research honderden melkmonsters getest van proefcentra en veehouderijbedrijven. De melk van koeien die in de wei grazen, bevat vetzuren waarvan vijfenveertig procent onverzadigd is. Dit aandeel is een stuk lager in melk van koeien die in de stal staan en ingekuild gras krijgen, namelijk dertig procent.
Elgersma: ‘Tot nu toe wordt er bij metingen van de melkkwaliteit geen onderscheid gemaakt tussen onverzadigde en verzadigde vetzuren. De melk van weidekoeien blijkt in dit opzicht zeker gezonder. De trend in Nederland dat de koeien meer binnen worden gehouden is dus geen gunstige ontwikkeling.’ Verzadigde vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten.
Als het om melk gaat, kunnen we niet tippen aan de veehouderij in Nieuw Zeeland en Ierland, waar de koeien bijna het hele jaar buiten staan en vers gras eten, en daarom melk met een groot aandeel onverzadigde vetten produceren. Maar het is in Nederland goed mogelijk om koeien een groot deel van het jaar buiten te houden. Het is hier niet te warm of te koud en het regent regelmatig zodat het gras goed groeit. Koeien krijgen meer onverzadigde vetzuren binnen doordat ze in de wei vooral de bovenkant van de grassprieten eten. Hier zit relatief veel onverzadigd vetzuur in.
Het onderzoek valt binnen het project ‘Witte motor op groene brandstof’ van de Stichting Agro Keten Kennis en is mede uitgevoerd door de leerstoelgroep Diervoeding, Praktijkonderzoek Veehouderij en het LEI. De resultaten zijn onder meer gepubliceerd in Animal Feed Science and Technology. / HB