Nieuws - 1 januari 1970

Buitenlandse werknemers onverzekerd

Enkele buitenlandse werknemers van onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI) kunnen zich niet verzekeren tegen ziektekosten, omdat ze geen verblijfsvergunning hebben.

De verblijfsvergunning krijgen ze pas, als ze kunnen aantonen te beschikken over een ziektekostenverzekering. De impasse ontstond bijna twee maanden geleden en sindsdien lopen de werknemers onverzekerd rond.

Volgens de wet mogen ziektekostenverzekeraars geen mensen zonder geldige verblijfsvergunning aannemen. De immigratie- en naturalisatiedienst (IND) geeft werknemers van buiten de EU zonder ziektekostenverzekering echter geen verblijfsvergunning. Tot voor kort nam men het niet zo nauw met deze regels en gaf dit geen problemen. Maar nu de IND haar regels strenger naleeft, leidt de wet tot hachelijke situaties voor pas gearriveerde werknemers, die zonder verblijfsvergunning en ziektekostenverzekering blijven zitten.
Dr Chun Ming Liu, projectleider bij PRI, begeleidt sinds kort een PhD-student uit China. De student heeft al diverse pogingen gedaan een ziektekostenverzekering te regelen, vooralsnog zonder succes. 'Het is zo bureaucratisch', verzucht Liu. 'En er is voorlopig geen uitweg in zicht.' Zelf kwam hij het probleem vijf jaar geleden al tegen, maar hij had geluk en glipte door de mazen van het net.
Naast de regelgeving is de trage verwerking van de gegevens bij de IND een alom gehoorde klacht. 'Soms leidt dit tot de situatie dat de verblijfsvergunning pas klaar is als de medewerker alweer is vertrokken', stelt Diana Kakerissa van het International Agricultural Centre (IAC) van Wageningen UR. Het IAC heeft zelf geen problemen met het verzekeren van zijn cursisten. Voor hen heeft het centrum een speciale verzekering, waarvoor ook een groot deel van de mensen die met een beurs voor de universiteit werkt in aanmerking komt.
De stafafdeling HRM van Wageningen UR zegt pas deze week van de kwestie gehoord te hebben, en besloot direct actie te ondernemen. Na een inventarisatie van de problemen hoopt de afdeling volgende week meer duidelijkheid te hebben over te nemen maatregelen. / JH